ΚΟΣΜΟΣ

Σημαίες του Isis σε χωριά της Αλβανίας

Σημαίες του Isis σε χωριά της Αλβανίας
REUTERS

«Σε κάποια χωριά της Aλβανίας, ιδίως σε εκείνα που βρίσκονται στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο, εδώ και καιρό κυματίζει η σημαία του Isis», γράφει η Ιταλική εφημερίδα La Repubblica.

Όπως συμπληρώνει η ιταλική εφημερίδα, στην Αλβανία, «πολλαπλασιάζονται τα φαινόμενα ατόμων που ασπάζονται τον μουσουλμανικό εξτρεμισμό».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της La Repubblica, από τα δυτικά Βαλκάνια και κυρίως από την Αλβανία μετέβησαν στο αυτοαποκαλούμενο «Ισλαμικό Κράτος», περίπου χίλιοι «ξένοι μαχητές», έστω και αν την τελευταία περίοδο η ροή αυτή έχει μειωθεί.

Παράλληλα, πάντα αναφορικά με την Αλβανία, 89 μουσουλμανικά τεμένη θεωρούνται «εκτός ελέγχου» , 9 άτομα καταδικάσθηκαν για στρατολόγηση εξτρεμιστών και 10 ιμάμηδες - δύο εκ των οποίων έχουν συλληφθεί- σύμφωνα με τις αρχές είναι «ιδιαίτερα επικίνδυνοι».

Οι ιταλικές αρχές ανησυχούν για τυχόν αρνητικές επιπτώσεις στην επικράτειά τους και ιδίως στην περιφέρεια της Απουλίας, η οποία φιλοξενεί αλβανόφωνη μειονότητα.

Σχετικά με την Ιταλία και την περιοχή της Απουλίας εκφράζονται φόβοι ότι το δίκτυο του οργανωμένου εγκλήματος και της διακίνησης ναρκωτικών μπορεί να συνδεθεί με τρομοκρατικές οργανώσεις.

Για τον λόγο αυτόν, οι ιταλικές μυστικές υπηρεσίες και η Εθνική Διεύθυνση για την Καταπολέμηση της Μαφίας έχουν αναπτύξει εδώ και καιρό στενές σχέσεις με αστυνομικές και δικαστικές αρχές των βαλκανικών χωρών, αρχίζοντας από εκείνες της Σερβίας, για τον όσο γίνεται στενότερο έλεγχο αυτού του φαινομένου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ