ΚΟΣΜΟΣ

Βελγικός Τύπος: Η Ελλάδα αφέθηκε στη μοίρα της με το προσφυγικό εν μέσω κακοκαιρίας

Βελγικός Τύπος: Η Ελλάδα αφέθηκε στη μοίρα της με το προσφυγικό εν μέσω κακοκαιρίας
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ

Τα επιπρόσθετα προβλήματα που έχει προκαλέσει το δριμύ ψύχος στη φιλοξενία των προσφύγων στην Ελλάδα, αναλύει στο κύριο άρθρο της με τίτλο «Ένας χειμώνας με το ηθικό στο ναδίρ», η βελγική εφημερίδα De Standaard.

Το άρθρο επισημαίνει ότι η Ελλάδα έχει αφεθεί στη μοίρα της με το προσφυγικό, την στιγμή που η βελγική κυβέρνηση βαυκαλίζεται ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο και πολιτικοί, όπως ο υπουργός Μετανάστευσης, T. Φράνκεν, πιέζουν για την ενδελεχέστερη εφαρμογή των κανόνων του Δουβλίνου, η οποία όμως θα σημάνει ακόμα μεγαλύτερο συνωστισμό προσφύγων στην πολύπαθη Ελλάδα.

Η εφημερίδα διερωτάται εάν η στάση αυτή της βελγικής κυβέρνησης και η απροθυμία της να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα μετεγκατάστασης, όπως και η ουσιαστική εγκατάλειψη της Ελλάδας, είναι σωστή από ηθικής απόψεως.

Εξάλλου, άρθρο που δημοσιεύει η εφημερίδα De Tijd, υπενθυμίζει ότι οι Σύριοι που εγκαταστάθηκαν το 2016 σε ευρωπαϊκές χώρες, απευθείας από την Τουρκία, με βάση την συμφωνία για το προσφυγικό, ανέρχονται σε 2.672.

Η εφημερίδα επικαλείται στοιχεία της Frontex για το 2016, σύμφωνα με τα οποία οι πρόσφυγες που έφτασαν στην Ελλάδα ανήλθαν σε 182.500, δηλαδή 79% λιγότεροι από ό,τι το 2015, ενώ συνολικά οι πρόσφυγες που προσπάθησαν να φτάσουν στην Ευρώπη δεν ξεπέρασαν τους 364.000.

Εκτενής αναφορά γίνεται στα χιόνια και τις χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και έχουν ως αποτέλεσμα την επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων στα νησιά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ