ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ερντογάν προσβλέπει σε καλύτερες σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ επί Τραμπ

Ο Ερντογάν προσβλέπει σε καλύτερες σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ επί Τραμπ
REUTERS/Murad Sezer

"Πιστεύω ότι θα επισπεύσουμε τον διάλογο όταν αναλάβει καθήκοντα ο κ. Τραμπ. Πιστεύω πως θα φθάσουμε σε ομοφωνία με τον κ. Τραμπ, ιδιαίτερα σε περιφερειακά ζητήματα", δήλωσε τη Δευτέρα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στους Τούρκους πρεσβευτές που συγκεντρώθηκαν στην Άγκυρα για μια ετήσια διάσκεψη.

Και ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε πει νωρίτερα στους πρεσβευτές πως πιστεύει ότι ο Τραμπ δεν θα κάνει τα ίδια λάθη όπως η απερχόμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ στις σχέσεις με την Τουρκία, σημειώνοντας πως περιμένουν από την Ουάσιγκτον να εκδώσει τον Γκιουλέν και να τερματίσει τη συνεργασία της με την πολιτοφυλακή YPG των Κούρδων της Συρίας.

Σημειώνεται πως ο Ερντογάν και η κυβέρνηση του κατηγορούν για την απόπειρα πραξικοπήματος τον Φετουλάχ Γκιουλέν, που ζει αυτοεξόριστος στην Πενσιλβάνια από το 1999 και θέλουν την έκδοσή του. Ο Γκιουλέν από την πλευρά του αρνείται ότι έχει ανάμιξη στο πραξικόπημα. Έχουν επίσης οργιστεί με την υποστήριξη που παρέχουν οι ΗΠΑ προς την κουρδική πολιτοφυλακή που μάχεται κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, σημειώνει το ΑΠΕ. Η Τουρκία θεωρεί πως η οργάνωση είναι παρακλάδι του PKK, που διεξάγει εδώ και τρεις δεκαετίες αντάρτικο διεκδικώντας την αυτονομία των Κούρδων στη νοτιοανατολική Τουρκία και βρίσκεται πίσω από σειρά πρόσφατων βομβιστικών επιθέσεων.

Να σημειωθεί πως αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν καταστήσει σαφές ότι το θέμα της έκδοσης του Γκιουλέν είναι δικαστικό και όχι ζήτημα πολιτικής βούλησης και πως η οιαδήποτε διαδικασία μπορεί να κρατήσει χρόνια, σημειώνεται στο ΑΠΕ. Παράλληλα, η πολιτική του Τραμπ απέναντι στην πολιτοφυλακή YPG των Κούρδων της Συρίας, που θεωρούνται από τον στρατό των ΗΠΑ αξιόπιστος εταίρος στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους παραμένει ακόμα ασαφής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ