ΚΟΣΜΟΣ

Reina: Είχε βοήθεια εκ των έσω ο μακελάρης;

Reina: Είχε βοήθεια εκ των έσω ο μακελάρης;
Akin Celiktas/Dogan News Agency via REUTERS

Πρώην επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Τουρκίας, δηλώνει βέβαιος πως ο μακελάρης της Κωνσταντινούπολης είχε βοήθεια μέσα από το νυχτερινό κέντρο Reina.

Δεν πρόκειται για μοναχικό λύκο

"Αν εξετάσει κανείς τον τρόπο με τον οποίο ταξίδεψε ο δράστης από το Κιργιστάν στην Κωνσταντινούπολη, την αναχώρησή του για την ανατολική επαρχία της Κόνια, και τις διασυνδέσεις του με οικογένειες στις δύο αυτές περιοχές, είναι ξεκάθαρο πως δεν πρόκειται για μοναχικό λύκο"

Σύμφωνα με τον πρώην επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Τουρκίας, όλα τα στοιχεία δείχνουν πως άνθρωποι μέσα από το κλαμπ Reina, βοήθησαν τον μακελάρη να φτάσει ως εκεί, αλλά και αποχωρήσει.

"Ένας άνδρας κινείται στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης (και από το Κιργιστάν στην Κόνια και την Πόλη) φέροντας μια τσάντα που τραβά το ενδιαφέρον και παρόλα αυτά κατορθώνει να φτάσει στο Reina περνώντας από σειρά αστυνομικών ελέγχων", δηλώνει ο πρώην αξιωματικός, Τσεβντέρ Ονές, στην εφημερίδα Hurriyet.

Όπως επισημαίνει, μάλιστα, ο μακελάρης κατάφερε να εκμεταλλευτεί αδυναμίες και ελλείψεις της αστυνομίας

Επαγγελματική δομή στην ομάδα που εκτέλεσε το χτύπημα

Ο αξιωματικός κάνει, επίσης, λόγο για μία άριστα εκτελεσμένη επίθεση, με ευρύ δίκτυο επικοινωνίας, που κατάφερε να λειτουργήσει παρά τα μέτρα ασφαλείας. Μιλά μάλιστα για "επαγγελματική δομή" στην ομάδα που εκτέλεσε το τρομοκρατικό χτύπημα.

Πρόκειται για χτύπημα του Ισλαμικού Κράτους;

Ωστόσο, ο πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών επιμένει πως δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι πρόκειται για χτύπημα του Ισλαμικού Κράτους.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

"Μπορεί ο Isis να έχει αναλάβει την ευθύνη της επίθεσης, ωστόσο πολιτικοί κύκλοι διατυπώνουν υποψίες κατά πόσο μπορεί ο μακελάρης να ήταν μέλος ξένων μυστικών υπηρεσιών"

ΔΗΜΟΦΙΛΗ