ΚΟΣΜΟΣ

Μέρκελ: Δεν θα επιτραπεί «επιλεκτική» διαπραγμάτευση για το Brexit

Μέρκελ: Δεν θα επιτραπεί «επιλεκτική» διαπραγμάτευση για το Brexit
REUTERS/ WOLFGANG RATTAY

Αυξάνοντας την πίεση που ασκείται στην πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι σχετικά με το Brexit, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ διεμήνυσε ότι στο Λονδίνο δεν θα επιτραπεί να διαπραγματευθεί «επιλεκτικά».

«Δεν μπορεί κανένας να διεξαγάγει τις διαπραγματεύσεις (για το Brexit) επιλεκτικά», ανέφερε η Μέρκελ μιλώντας στην ένωση των δημοσίων λειτουργών της Γερμανίας στην Κολωνία.

«Αυτό θα είχε μοιραίες συνέπειες για τις εναπομείνασες 27 χώρες μέλη της ΕΕ», πρόσθεσε και συμπλήρωσε: «Η Βρετανία είναι, βέβαια, ένας σημαντικός εταίρος με τον οποίο θα ήθελε κανείς να έχει καλές σχέσεις ακόμη και μετά την αποχώρησή της από την ΕΕ».

Παράλληλα, τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να εξετάσει τον περιορισμό της πρόσβασης της Βρετανίας στην ενιαία αγορά στην περίπτωση που το Λονδίνο πάψει να αποδέχεται τις τέσσερις θεμελιώδεις ελευθερίες στις επικείμενες διαπραγματεύσεις για το Brexit.

«Καθιστούμε σαφές ότι η πρόσβαση στην ενιαία αγορά θα είναι εφικτή μόνο υπό τον όρο της τήρησης των τεσσάρων θεμελιωδών ελευθεριών», ανέφερε η καγκελάριος και πρόεσθεσε: «Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να γίνει συζήτηση για τους περιορισμούς» της πρόσβασης στην ενιαία αγορά της ΕΕ.

Οι λεγόμενες «τέσσερις ελευθερίες» κατοχυρώθηκαν με τη συνθήκη του Μάαστριχτ (1992) και αφορούν στην ελευθερία της κίνησης των αγαθών, των κεφαλαίων, των προσώπων και την ελευθερία της παροχής υπηρεσιών σε όλα τα κράτη μέλη.

Για το Λονδίνο, ανάμεσα στις τέσσερις «ελευθερίες» αυτή από την οποία επιθυμεί περισσότερο να απαλλαγεί είναι η ελευθερία της κίνησης των προσώπων εντός των χωρών μελών της ΕΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ