ΚΟΣΜΟΣ

Κυπριακό: Στα σκαριά οριστική συμφωνία μέχρι το τέλος του μήνα

Κυπριακό: Στα σκαριά οριστική συμφωνία μέχρι το τέλος του μήνα
REUTERS

Οριστική λύση ακόμα και μέχρι το τέλος Ιανουαρίου δρομολογείται από τα Ηνωμένα Έθνη την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η ιστορική Διεθνής Διάσκεψη για το Κυπριακό. 

 

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, το πιθανότερο σενάριο αυτή τη στιγμή είναι κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Διάσκεψης να συμφωνηθεί ένα πολιτικό πλαίσιο λύσης. Ακολούθως, θα δοθεί μία περίοδος δύο περίπου εβδομάδων για τις τελικές προετοιμασίες και -αν δεν υπάρξουν αιφνιδιασμοί- στο τέλος του Γενάρη όλες οι πλευρές να ξανασυναντηθούν στη Γενεύη προκειμένου να κλείσει η τελική συμφωνία.

Πηγή που έχει άριστη γνώση των διαπραγματεύσεων λέει στο CNN Greece ότι καταλυτική είναι η παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Γερμανίας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ΕΕ έχει καταθέσει πρόταση για τις εγγυήσεις και την ασφάλεια η οποία βρίσκει πρόσφορο έδαφος στην Γενεύη. Επιπλέον, υπάρχουν ενδείξεις ότι η Άγκυρα "κάνει πίσω" στα ζητήματα των εγγυήσεων και της ασφάλειας προκειμένου να "πάρει κάτι" στο κεφάλαιο της διακυβέρνησης ενώ ίσως βάλει στο "παζάρι" και ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις της με την ΕΕ

Την ώρα που οι διαπραγματεύσεις στη Γενεύη βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι σημειώνουν ότι "τα πάντα θα κριθούν σήμερα". Αναλόγως με την έκβαση, δηλαδή, της σημερινής ημέρας ο Έλληνας πρωθυπουργός θα αποφασίσει αν θα μεταβεί ή όχι στην ελβετική πόλη. Πλέον ο Αλέξης Τσίπρας δεν εξαρτά την παρουσία του από τη συμμετοχή του Ταγίπ Ερντογάν αλλά από την πρόοδο των διαπραγματεύσεων κι αυτό, σημειώνουν, κυβερνητικά στελέχη, είναι ένδειξη της βούλησης για λύση του Έλληνα πρωθυπουργού.

Βέβαια, σε μια τέτοια διαπραγμάτευση τα πάντα είναι ρευστά και ανά πάσα στιγμή τα πάντα μπορεί να ανατραπούν. Όμως το κλίμα που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι θετικό.

Αλ. Τσίπρας: «Θέλω να συνδέσω το όνομά μου με τη λύση του Κυπριακού»

«Θέλω να συνδέσω το όνομά μου με τη λύση του Κυπριακού», λέει διαρκώς ο Αλέξης Τσίπρας στις συζητήσεις με τους στενούς του συνεργάτες. Και επαναλαμβάνει την πρόθεσή του, ακόμα και αν τα πράγματα οδηγηθούν σε δημοψήφισμα στην Κύπρο, η Ελλάδα να λάβει σαφή θέση και να μην τηρήσει αποστάσεις ...ασφαλείας, κρυμμένη πίσω από το δόγμα "η Κύπρος αποφασίζει η Ελλάδα υποστηρίζει".

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, σημείωσε ότι αν χρειαστεί σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ταγίπ Ερντογάν για να αξιολογήσουν την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Οι πληροφορίες από τη Γενεύη, πάντως, επιμένουν ότι αύριο θα φτάσει εκεί ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, γεγονός, το οποίο θεωρείται αναβάθμιση της Διάσκεψης και διευκολύνει την παρουσία και του Έλληνα πρωθυπουργού.

Σε ετοιμότητα βρίσκεται και η βρετανική πλευρά με τους αξιωματούχους της Ντάουνινγκ Στριτ να σημειώνουν ότι αν αυτό χρειαστεί δεν αποκλείεται και η παρουσία της Τερέζα Μέι.

Ξεκίνησε η Διάσκεψη

Η σημερινή ημέρα χαρακτηρίζεται ιστορική για το Κυπριακό καθώς για πρώτη φορά μετά το 1960 οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις (Ελλάδα, Τουρκία, Μ. Βρετανια) κάθονται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης για να συζητήσουν το σύστημα εγγυήσεων και ασφάλειας.

Η Διεθνής Διάσκεψη έχει ήδη ξεκινήσει, σε επίπεδο υπουργών εξωτερικών, μαζί με τους κ. Αναστασιάδη και Ακκιντζί θα συζητήσουν τις προτάσεις και τις σκέψεις της κάθε πλευράς για μία από τις δυσκολότερες πτυχές του Κυπριακού προβλήματος. Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης βρίσκεται και η ΕΕ, στο ανώτερο επίπεδο, καθώς στη Γενεύη βρίσκονται ο κ. Γιούνκερ και η κ. Μογκερίνι.

Η πρόταση της Αθήνας για εγγυήσεις και ασφάλεια

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Εξωτερικών, η Αθήνα θα καταθέσει πρόταση για υπογραφή συμφώνου φιλίας μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας και Κυπριακής Δημοκρατίας ενώ στις προτάσεις της ελληνικής πλευράς βρίσκεται και η σύσταση αναβαθμισμένου αστυνομικού δικοινοτικού σώματος. Η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά συμφωνούν μεν ότι το σύστημα εγγυήσεων και ασφάλειας είναι παρωχημένο και πρέπει να αλλάξει, όμως επιμένουν στη διατήρηση τουρκικών εγγυήσεων και την παρουσία στρατιωτικής δύναμης χωρίς βνα διευκρινίζουν ακόμα την ακριβή τους πρόταση.

Συναντήθηκαν Κοτζιάς-Αναστασιάδης

Το πρωί έγινε η συνάντηση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, πριν από την έναρξη της κρίσιμης Διάσκεψης για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Από ελληνικής πλευράς, συμμετείχαν ο γγ υπουργείου Εξωτερικών Δημήτρης Παρασκευόπουλος και ο διπλωματικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Ευάγγελος Καλπαθάκης, ενώ από κυπριακής ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης. Η Διάσκεψη αναμένεται ότι θα ξεκινήσει σύμφωνα με το πρόγραμμα στις 11.15 το πρωί τοπική ώρα Γενεύης (12.15 ώρα Ελλάδος) και τις εργασίες θα ανοίξει ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες.

Η ιστορία του Κυπριακού σε ένα χρονολόγιο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ