ΚΟΣΜΟΣ

Νέες αεροπορικές επιδρομές στο Χαλέπι παρά την κατάπαυση του πυρός

Νέες αεροπορικές επιδρομές στο Χαλέπι παρά την κατάπαυση του πυρός
Bassam Diab/UNHCR/Handout via REUTERS

Νέες αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποιήθηκαν τα ξημερώματα της Πέμπτης στο Χαλέπι -παρά την κατάπαυση του πυρός που έχει τεθεί σε ισχύ εδώ και περίπου δύο εβδομάδες- στοίχισαν τη ζωή σε έξι αμάχους, οι τέσσερις από τους οποίους ήταν μικρά παιδιά.

Η επιδρομή έγινε από τις κυβερνητικές δυνάμεις, σε ένα σπίτι στο χωριό Μπάμπκα το οποίο βρίσκεται στο δυτικό τμήμα του Χαλεπιού. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε πως ο απολογισμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί καθώς ορισμένοι από τους τραυματίες βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση.

Την ίδια ώρα στη γειτονική επαρχία Ιντλίμπ, τουλάχιστον 22 τζιχαντιστές σκοτώθηκαν το τελευταίο 24ωρο από αεροπορικά πλήγματα των κυβερνητικών δυνάμεων ή του διεθνούς συνασπισμού κατά των τζιχαντιστών, προσθέτει η ΜΚΟ σε ανακοίνωσή της.

Η πλειονότητα των τζιχαντιστών που σκοτώθηκαν ανήκε στο Μέτωπο Φάταχ αλ Σαμ (πρώην μέτωπο Αλ Νούσρα). Δύο διοικητές της οργάνωσης αυτής σκοτώθηκαν χθες από επιδρομή του διεθνούς συνασπισμού εναντίον της αυτοκινητοπομπής στην οποία μετείχαν τα οχήματα στα οποία επέβαιναν.

Σημειώνεται πως η επαρχία Ιντλίμπ ελέγχεται από έναν συνασπισμό ανταρτών και του Μετώπου Φάτεχ αλ Σαμ.

Οι βομβαρδισμοί αυτοί γίνονται την ώρα που η κατάπαυση του πυρός που συμφωνήθηκε στα τέλη του Δεκεμβρίου εξακολουθεί επισήμως να ισχύει. Επίσης γίνονται δύο εβδομάδες πριν από τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις που προβλέπεται να αρχίσουν στις 23 Ιανουαρίου στην Αστάνα του Καζακστάν, υπό την αιγίδα της Ρωσίας και της Τουρκίας.

Από τότε που η κατάπαυση του πυρός τέθηκε σε ισχύ, στις 30 Δεκεμβρίου, τα πλήγματα των κυβερνητικών δυνάμεων σε προπύργια των ανταρτών μειώθηκαν, αλλά δεν σταμάτησαν. Η Φάταχ αλ Σαμ, όπως και το Ισλαμικό Κράτος, είχαν αποκλειστεί από τη συμφωνία αυτή για εκεχειρία που συνήφθη υπό την αιγίδα της Μόσχας και της Άγκυρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ