ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: «Η πτώση της λίρας οφείλεται σε τρομοκράτες»

Ερντογάν: «Η πτώση της λίρας οφείλεται σε τρομοκράτες»
Murat Cetinmuhurdar/Handout via REUTERS

Η μεγάλη πτώση της τουρκικής λίρας είναι αποτέλεσμα παρεμβάσεων στις αγορές με στόχο την εξασθένηση της χώρας, σύμφωνα με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που έκανε λόγο για παρεμβολές από στοιχεία «τρομοκράτες».

«Δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα σ' έναν τρομοκράτη που χρησιμοποιεί ως όπλο μια βόμβα και έναν τρομοκράτη που χρησιμοποιεί για τους σκοπούς του το δολάριο, το ευρώ και τα επιτόκια», υποστήριξε ο Ερντογάν σε ομιλία του ενώπιον αιρετών τοπικών αξιωματούχων στην Άγκυρα.

«Ο στόχος είναι να γονατίσουν την Τουρκία και χρησιμοποιούν τα επιτόκια σαν όπλο για να το επιτύχουν», επεσήμανε.

Με φόντο την πολιτική αβεβαιότητα και μια σειρά φονικών επιθέσεων, η τουρκική λίρα έχει σημειώσει πτώση σχεδόν 7% από την αρχή της χρονιάς.

Η πτώση της ισοτιμίας της επιταχύνθηκε από τη Δευτέρα που το κοινοβούλιο άρχισε να εξετάζει το σχέδιο της συνταγματικής αναθεώρησης, η οποία ενισχύει τις εξουσίες του Ερντογάν και καθιστά νευρικές τις αγορές.

Οι οικονομολόγοι εκφράζουν φόβους ότι η πτώση αυτή θα συνεχιστεί, δεδομένης της αβεβαιότητας όσον αφορά την ασφάλεια, με τις διάφορες επιθέσεις που συνδέονται με την κουρδική εξέγερση και την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, και την πολιτική σταθερότητα, καθώς πλησιάζει η πιθανή μετάβαση της χώρας σ' ένα προεδρικό σύστημα.

Η τουρκική κεντρική τράπεζα επιχείρησε την Τρίτη να συγκρατήσει την πτώση του νομίσματός της με μια ένεση 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Όμως το μέτρο δεν είχε την επιτυχία στην οποία υπολόγιζε η κεντρική τράπεζα και οι οικονομολόγοι το χαρακτήρισαν ανεπαρκές

ΔΗΜΟΦΙΛΗ