ΚΟΣΜΟΣ

Κυπριακό: Το παρασκήνιο της διακοπής στη Γενεύη

Κυπριακό: Το παρασκήνιο της διακοπής στη Γενεύη
REUTERS/Laurent Gillieron/Pool

Ένα βήμα πιο κοντά είναι η λύση του Κυπριακού προβλήματος μετά το τέλος της "Γενεύης 1".

Οι εμπλεκόμενες πλευρές προχωρούν ήδη στο επόμενο στάδιο καθώς με τον διορισμό των εκπροσώπων τους στην ομάδα εργασίας που θα συγκληθεί στις 18 του μήνα για να καταγράψει τις θέσεις και τα ερωτήματα όλων των πλευρών στα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Από το πρωί ο κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης έχει συναντήσεις με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και των εγγυητριών δυνάμεων για την καλύτερη προετοιμασία των εργασιών. Όπως ανακοινώθηκε χθες στη Γενεύη την ελληνική πλευρά στην ομάδα εργασίας θα εκπροσωπήσει ο γενικός γραμματέας του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Δημήτρης Παρασκευόπουλος, την Τουρκία θα εκπροσωπεί ο υφυπουργός Εξωτερικών Αχμετ Μουχτάρ Γκιουλ, και τις δύο κοινότητες οι διαπραγματευτές Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί. Στην ίδια ομάδα θα συμμετέχει και εκρόσωπος της ΕΕ, σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο οποίος πιθανότατα θα είναι ο κ. Βαν Νούφελ, που είναι αναμιγμένος στις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της ομάδας εργασίας θα συνέλθει η Διάσκεψη προκειμένου να συνεχίσει η συζήτηση. Η Διάσκεψη θα έχει ακριβώς την ίδια σύνθεση και θα αξιολογήσει τα αποτελέσματα της ομάδας εργασίας. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, αν τα αποτελέσματα είναι καλά στη Διάσκεψη οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις να εκπροσωπηθούν στο ανώτερο επίπεδο.

Το παρασκήνιο της χθεσινής διακοπής

Εν τω μεταξύ, έντονο είναι το παρασκήνιο σχετικά με τους λόγους που διακόπηκε η χθεσινή Διάσκεψη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες από τη Λευκωσία, η ελληνοκυπριακή πλευρά ζήτησε να συνεχιστεί και σήμερα η Διάσκεψη με στόχο να δοθούν πολιτικές κατευθύνσεις στους τεχνοκράτες. Την πρόταση αποδέχθηκε ο Έλληνας ΥΠΕΞ όμως απέρριψε ο Τούρκος ομόλογός του λέγοντας ότι έχει σημαντικές υποχρεώσεις στην Τουρκία.

Ο κ. Τσαβούσογλου στις δηλώσεις του αμέσως μετά τη λήξη της Διάσκεψης κατηγόρησε την ελληνική πλευρά ότι έδειξε ετοιμότητα για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις ενώ επιτέθηκε και κατά της ΕΕ.

Σύμφωνα, πάντως, με μερίδα του ελληνοκυπριακού Τύπου η αναβολή οφείλεται κυρίως στην στάση του Νίκου Κοτζιά. Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταφέρει η εφημερίδα «Πολίτης» ο ΓΓ του ΟΗΕ ζήτησε να συνεχιστεί η διαδικασία όμως ο έλληνας ΥΠΕΞ δήλωσε ότι δεν είναι έτοιμος και ζήτησε μερικές μέρες αναβολή.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή Κοτζιάς και Τσαβούσογλου κατέληξαν σε κατ’ αρχήν συμφωνία για την αναβολή μέχρι τις 23 Ιανουαρίου όμως η βιασύνη του έλληνα ΥΠΕΞ να το ανακοινώσει δημοσίως πριν συμφωνηθεί από όλες τις πλευρές δημιούργησε ένταση στη Διάσκεψη και οδήγησε σε μισάωρη διακοπή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ