ΚΟΣΜΟΣ

Σε μουσείο θα μετατραπεί η εκκλησία του Αγ. Γεωργίου στο Οσμανελί

Σε μουσείο θα μετατραπεί η εκκλησία του Αγ. Γεωργίου στο Οσμανελί
EUROKINISSI/ACTIONIMAGES

Σε μουσείο αναμένεται να μετατραπεί, αφού πρώτα αποκατασταθεί, η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, στη μεσοδυτική επαρχία Μπιλετσίκ, στην περιοχή Οσμανελί της Τουρκίας, όπως αναφέρει δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Sabah.

Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, τα έργα αποκατάστασης της εκκλησίας η οποία είναι σχεδόν ερειπωμένη, έχουν ήδη εγκριθεί από το Συμβούλιο Μνημείων της Τουρκίας, θα ξεκινήσουν εντός του έτους και θα διαρκέσουν περίπου δύο χρόνια.

Η πόλη παλαιότερα ονομαζόταν Λεύκες και έχει ιστορία περίπου 8.000 χρόνων, στη διάρκεια των οποίων αρκετοί πολιτισμοί άφησαν το στίγμα τους με πολλά ιστορικά κτίρια, μεταξύ των οποίων και η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου.

Στη θέση που βρίσκεται σήμερα η εκκλησία στην αρχαιότητα υπήρχε ναός, ενώ με την εμφάνιση του χριστιανισμού ο ναός αυτός μετατράπηκε σε εκκλησία η οποία όμως, εξαιτίας φυσικών καταστροφών και πυρκαγιών που έπληξαν την περιοχή, καταστράφηκε.

Όπως γράφει το ΑΠΕ, η σημερινή εκκλησία χτίστηκε από έναν Ούγγρο μηχανικό την περίοδο 1876-78. Την περιοχή επισκέφθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος (φωτό), μετά τη συμφωνία από το τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, από κοινού με τον δήμαρχο της πόλης κ. Σαχίν, μετά την αποκατάσταση η εκκλησία να μην λειτουργήσει ως θρησκευτικός χώρος λατρείας, αλλά ως μουσείο και πολιτιστικό κέντρο.

Σύμφωνα με τις δημοτικές αρχές της Τουρκίας, το έργο αποκατάστασης κυμαίνεται από 2 έως 3 εκατ. τουρκικές λίρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ