ΚΟΣΜΟΣ

Απεσταλμένος των ΗΠΑ στις Βρυξέλλες: ο Φάρατζ παραπλάνησε τον Τραμπ

Απεσταλμένος των ΗΠΑ στις Βρυξέλλες: ο Φάρατζ παραπλάνησε τον Τραμπ
Carlo Allegri / Reuters

Ο απεσταλμένος του Λευκού Οίκου στις Βρυξέλλες προειδοποίησε την Παρασκευή τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι θα ήταν "τρέλα" να στηρίξει κανείς τη διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τονίζοντας ότι ο Νάιτζελ Φάρατζ, ο μέχρι πρότινος ηγέτης του ευρωσκεπτικιστικού βρετανικού κόμματος Ukip, μπορεί να έδωσε στον Νεοϋορκέζο μεγιστάνα τη λανθασμένη εντύπωση ότι και άλλες χώρες θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Βρετανίας.

Αναφερόμενος στο γεγονός ότι ο Τραμπ χαιρέτισε το Brexit αλλά και την προφανή επιρροή που είχε ο Φάρατζ στην προεκλογική εκστρατεία των Ρεπουμπλικάνων, ο Άντονι Γκάρντνερ, ένας πρώην τραπεζίτης που χειρίζεται τις σχέσεις των ΗΠΑ με την ΕΕ τα τελευταία τρία χρόνια, τόνισε: "Για μας, το να επευφημούμε το Brexit και να ενθαρρύνουμε" την έξοδο μιας δεύτερης ή και μιας τρίτης χώρας από την ΕΕ "είναι το αποκορύφωμα της τρέλας".

Σύμφωνα με τον Γκάρντνερ, ο Φάρατζ, που θεωρείται σύμμαχος του Τραμπ, του έγραψε πρόσφατα ζητώντας του να συναντηθούν. Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ στις Βρυξέλλες εξήγησε ότι οι δικές του απόψεις είναι εκ διαμέτρου αντίθετες με εκείνες του Φάρατζ και είπε ότι πιστεύει πως ο Βρετανός ευρωβουλευτής παραπλάνησε το επιτελείο του Τραμπ όσον αφορά την κατάσταση στην ΕΕ.

Περιγράφοντας τηλεφωνήματα που έκαναν τις τελευταίες εβδομάδες στελέχη του επιτελείου του Τραμπ σε διάφορους ευρωπαϊκούς θεσμούς, είπε: "Η ερώτηση που έκαναν επί της ουσίας ήταν ποια θα είναι η επόμενη χώρα που θα φύγει. Που είναι σαν να υπονοείς ότι (η ΕΕ) είναι έτοιμη να διαλυθεί. Αυτό απλώς αντικατοπτρίζει τη γενική αντίληση, μια παρανόηση, μια αντίληψη την οποία πιθανώς διασπείρει στην Ουάσινγκτον ο Νάιτζελ Φάρατζ και η οποία είναι μια γελοιότητα".

Ο Γκάρντνερ είπε επίσης ότι θα ήταν "θεμελιώδες λάθος" να αγνοήσουν οι ΗΠΑ την ΕΕ θεωρώντας την "δυσλειτουργική" και να επικεντρωθούν μόνο σε συμμάχους τους όπως η Βρετανία και η Γερμανία.

Συνεχίζοντας, κάλεσε τους Αμερικανούς διπλωμάτες να μιλούν με ειλικρίνια στη νέα ηγεσία, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι θα διακινδυνεύσουν την καριέρα τους. Είπε μάλιστα ότι "σέβεται" τον Βρετανό πρεσβευτή στην ΕΕ, τον Άιβαν Ρότζερς, ο οποίος παραιτήθηκε στις αρχές του μήνα με αφορμή το Brexit. Ο Βρετανός διπλωμάτης "πλήρωσε το τίμημα" επειδή είπε στους πολιτικούς προϊσταμένους τους πράγματα που δεν ήθελαν να ακούσουν, εξήγησε.

Ο Γκάρντνερ έκανε το σχόλιο αυτό στην τελευταία συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες, καθώς ο Τραμπ έχει ζητήσει από όλους τους αξιωματούχους που διόρισε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα να παραιτηθούν μέχρι την επόμενη εβδομάδα, όταν θα αναλάβει τα καθήκοντά του.

Ο Γκάντνερ καταδίκασε αυτήν την απαίτηση χαρακτηρίζοντάς την "έξοδο καρατόμησης" άνευ προηγουμένου που διαταράσσει τη ζωή των δημόσιων λειτουργών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ