ΚΟΣΜΟΣ

Τηλεφωνική επικοινωνία Κέρι-Νετανιάχου

Τηλεφωνική επικοινωνία Κέρι-Νετανιάχου
REUTERS/ RONEN ZVULUN

Το Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι επεδίωξε να καθησυχάσει τον Μπενιαμίν Νετανιάχου για τη διεθνή διάσκεψη του Παρισιού που πραγματοποιείται για την ενίσχυση της καταρρέουσας ειρηνευτικής προσπάθειας στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του Νετανιάχου αναφέρεται ότι ο Κέρι τηλεφώνησε στον ισραηλινό πρωθυπουργό για να του πει για τα βήματα στα οποία θα προβούν οι ΗΠΑ στη διάσκεψη προκειμένου η διατύπωση της τελικής ανακοίνωσης του Παρισιού να μην είναι σκληρή.

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι ο ισραηλινός πρωθυπουργός απάντησε πως το "Ισραήλ έχει ήδη υποστεί ζημιά μετά την μη άσκηση βέτο από τις ΗΠΑ στην απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ" (τον περασμένο μήνα) και ότι αυτό δεν θα πρέπει να επιδεινωθεί περαιτέρω.

Σύμφωνα με το Ισραήλ, ο Κέρι δεσμεύτηκε στον Νετανιάχου πως δεν θα υπάρξουν συνέπειες από τη διάσκεψη, ούτε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, και ότι οι ΗΠΑ θα αντιταχθούν σε οποιαδήποτε πρόταση τυχόν υποβληθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

"Η διάσκεψη που διεξάγεται σήμερα στο Παρίσι είναι μια ανωφελή διάσκεψη. Συντονίστηκε από τους Γάλλους και τους Παλαιστίνιους με στόχο την επιβολή στο Ισραήλ "όρων ασυμβίβαστων με τις εθνικές μας ανάγκες", δήλωσε σήμερα ο Νετανιάχου κατά την έναρξη του εβδομαδιαίου υπουργικού συμβουλίου στην Ιερουσαλήμ.

Η κυβέρνηση Νετανιάχου αντιτίθεται έντονα στη διάσκεψη αυτή, τονίζοντας ότι μόνο οι απευθείας διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστίνιους μπορεί να θέσουν τέλος στη σύγκρουση, που είναι μια από τις παλαιότερες στον κόσμο.

Από την πλευρά τους, οι Παλαιστίνιοι υποστηρίζουν την πρωτοβουλία της Γαλλίας, επισημαίνοντας ότι χρόνια διαπραγματεύσεων με το εβραϊκό κράτος δεν επέτρεψαν να τερματιστεί η κατοχή της Δυτικής Όχθης.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό εγκαινίασε σήμερα τη διάσκεψη στο Παρίσι στην οποία μετέχουν 70 και πλέον κράτη, ανάμεσά τους μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, αραβικά κράτη και τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και διεθνείς οργανισμοί, χωρίς τη συμμετοχή όμως των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ