ΚΟΣΜΟΣ

Σφάλμα του πιλότου η συντριβή του αεροπλάνου στο Κιργιστάν (vids)

Σφάλμα του πιλότου η συντριβή του αεροπλάνου στο Κιργιστάν (vids)

Στο πένθος έχει βυθιστεί το Κιργιστάν μετά την πτώση του τουρκικού μεταγωγικού αεροσκάφους σε κατοικίες κοντά στο αεροδρόμιο Μανάς, όπου κόστισε τη ζωή σε 37 ανθρώπους.

Σύμφωνα με τις πρώτες επίσημες εκτιμήσεις, το δυστύχημα οφείλεται σε "σφάλμα του πιλότου", όπως μετέδωσε το AFP.

Όπως ανέφερε η διοίκηση του αεροδρομίου, το αεροσκάφος επρόκειτο να κάνει ενδιάμεση στάση στο Μανάς, κοντά στην πρωτεύουσα Μπισκέκ, προτού προσγειωθεί στην Κωνσταντινούπολη προερχόμενο από το Χονγκ Κονγκ.

Συνετρίβη σε συνθήκες χαμηλής ορατότητας στις 7:31 π.μ (τοπική ώρα). Το αεροσκάφος σύρθηκε για αρκετά μέτρα μέσα στο χωριό καταστρέφοντας ολοσχερώς περίπου 15 κτίρια.

Αρχικά, αξιωματούχοι του Κιργιστάν ανακοίνωσαν ότι το Boeing 747-400 ανήκε Turkish Airlines, αλλά στη συνέχεια η εταιρεία εμπορευματικών αερομεταφορών ACT Airlines ανακοίνωσε ότι ήταν δικό της.

"Το TC-MCL αεροσκάφος μας, που εκτελούσε στις 16 Ιανουαρίου πτήση από το Χονγκ Κονγκ στο Μπισκέκ συνετρίβη κατά την προσγείωσή του στο Μπισκέκ στο τέρμα του διαδρόμου απογείωσης-προσγείωσης για άγνωστο λόγο", αναφέρει σε ανακοίνωσή της που έστειλε με email η εταιρεία.

Ο πρόεδρος του Κιργιστάν Αλμάζμπεκ Αταμπάγιεφ διέταξε έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος και ήδη η αρμόδια εισαγγελική αρχή ξεκίνησε να ερευνά τις συνθήκες της αεροπορικής τραγωδίας.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε τα συλλυπητήρια του στον Κιργίζιο ομόλογό του, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ