ΚΟΣΜΟΣ

Πολιτικό άσυλο από τη Γαλλία ζητά Ρώσος ακτιβιστής

Πολιτικό άσυλο από τη Γαλλία ζητά Ρώσος ακτιβιστής
Reuters/Trend Photo Agency

Ο Ρώσος καλλιτέχνης-ακτιβιστής Πιοτρ Παβλένσκι (Petr Pavlensky) ο οποίος κατέφυγε πριν από δύο ημέρες στο Παρίσι, σκοπεύει να ζητήσει πολιτικό άσυλο στη Γαλλία.

Ο Παβλένσκι έφυγε από τη Ρωσία αφού προηγουμένως ανακρίθηκε από την αστυνομία που τον κατηγορεί για σεξουαλικά αδικήματα, κάτι που ο ίδιος αρνείται κατηγορηματικά.

"Σκοπεύουμε να ζητήσουμε πολιτικό άσυλο στη Γαλλία τις επόμενες ημέρες" είπε ο Παβλένσκι που έφτασε στο Παρίσι το Σάββατο μαζί με τη σύντροφό του, την Οξάνα Σαλίγκινα και τα δύο παιδιά τους. "Αν παραμέναμε στη Ρωσία, εγώ και η Οξάνα, θα μας έστελναν σε στρατόπεδο (εργασίας) μέχρι και για δέκα χρόνια", πρόσθεσε.

640x640 6

REUTERS/Valentyn Ogirenko

Ο Παβλένσκι συνηθίζει να δίνει "προκλητικές" παραστάσεις με πολιτική χροιά. Το 2013 κάρφωσε το όσχεό του στα πλακάκια της Κόκκινης Πλατείας, έξω από τα τείχη του Κρεμλίνου. Την προηγούμενη χρονιά είχε ράψει τα χείλη του σε ένδειξη συμπαράστασης προς το συγκρότημα Pussy Riot, τα μέλη του οποίου είχαν καταδικαστεί σε φυλάκιση δύο ετών για μια "πανκ προσευχή" που τραγούδησαν εναντίον του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν μέσα στον καθεδρικό του Χριστού Σωτήρος στη Μόσχα.

Τον Ιούνιο του 2016 οι αρχές του επέβαλαν πρόστιμο επειδή έριξε βενζίνη και έβαλε φωτιά στην πύλη της έδρας της πρώην KGB, στο κέντρο της Μόσχας. Μάλιστα βιντεοσκόπησε την πράξη του και ανάρτησε τις εικόνες στο διαδίκτυο.

via GIPHY

Είχε κρατηθεί για επτά μήνες και στη συνέχεια, μολονότι ζητούσε να δικαστεί για "τρομοκρατία", του επιβλήθηκε πρόστιμο και αφέθηκε ελεύθερος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ