ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Το Συνταγματικό Δικαστήριο κρίνει την τύχη του ακροδεξιού NPD

Γερμανία: Το Συνταγματικό Δικαστήριο κρίνει την τύχη του ακροδεξιού NPD
EPA/DPA/ BORIS ROESSLER/φωτογραφία αρχείου

Κρίσιμη μέρα σήμερα (17/1) για την τύχη του ακροδεξιού Εθνικοδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (NPD), καθώς αναμένεται η απόφαση από το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας σχετικά με το αίτημα 16 ομόσπονδων κρατιδίων για την απαγόρευσή του.

Η απόφαση αναμένεται ενώ αυξάνεται η δημόσια υποστήριξη των ακροδεξιών ομάδων λόγω της διαφωνίας με το κύμα μεταναστών στη χώρα κι ενώ το NPD έχει χαρακτηριστεί από την κρατική υπηρεσία πληροφοριών ως ρατσιστικό και αντισημιτικό.

Η κήρυξη όμως ενός κόμματος ως εκτός νόμου είναι δύσκολη στη Γερμανία, εν μέρει λόγω των μνημών από την ναζιστική εποχή , οπότε και κάθε διαφωνία γνώριζε τη σύνθλιψη.

Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου θα βασιστεί στο αν το κόμμα αποτελεί κίνδυνο για τη Γερμανία ή όχι, κάτι που είναι δύσκολο να αποδειχθεί, δεδομένου ότι το NPD έχει αποτύχει να εκμεταλλευτεί τη μεταναστευτική κρίση, όπως έκανε το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), που σύμφωνα με δημοσκοπήσεις έχει «εκτοξευτεί» στο 15%.

"Αυξάνονται οι ενδείξεις ότι το δικαστήριο δεν θα απαγορεύσει το Εθνικοδημοκρατικό Κόμμα", είπε ο Όσκαρ Νίντερμαγιερ, καθηγητής πολιτικής στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου.

Η υπηρεσία εσωτερικών πληροφοριών της Γερμανίας αναφέρει ότι το NPD, το οποίο ιδρύθηκε το 1964, έχει περίπου 5.000 μέλη - σε μια χώρα με 82 εκατομμύρια κατοίκους - και διασυνδέσεις με βίαιους νεοναζιστές.

Αρκετά στελέχη του έχουν καταδικαστεί για άρνηση του Ολοκαυτώματος ή υποκίνηση εγκλημάτων, αλλά το κόμμα αρνείται κάθε κατηγορία για συμμετοχή σε βίαιες πράξεις. Ποτέ δεν έχει κερδίσει αρκετές ψήφους για να μπει στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο ενώ τον Σεπτέμβριο πέρσι απώλεσε την τελευταία του θέση σε περιφερειακή βουλή, παρότι αντιπροσωπεύεται σε δημοτικά συμβούλια.

Από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, μόνο δύο γερμανικά κόμματα έχουν απαγορευτεί, το 1952 το Κόμμα Σοσιαλιστικού Ράιχ, που διαδέχθηκε τους ναζιστές του Χίτλερ, και το 1956 το Κομμουνιστικό Κόμμα στη Δυτική Γερμανία.

"Η νομική μου πρόβλεψη είναι ότι δεν θα υπάρξει απαγόρευση. Η πολιτική μου απαίτηση είναι ότι κανένα δικαστήριο δεν μπορεί να ξεφορτωθεί τον ακροδεξιό λαϊκισμό ή τον ακροδεξιό εξτρεμισμό με μία απαγόρευση. Αυτό μπορούμε να το κάνουμε μόνο συλλογικά", έγραψε στον γερμανικό ειδησεογραφικό οργανισμό Die Zeit η βουλευτής των Πράσινων και δικηγόρος, Ρενάτε Κίναστ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ