ΚΟΣΜΟΣ

Πρόωρες εκλογές στην Βόρεια Ιρλανδία

Πρόωρες εκλογές στην Βόρεια Ιρλανδία
REUTERS/Clodagh Kilcoyne

Σε περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας εισέρχεται η Βόρεια Ιρλανδία, μετά την κατάρρευση της κυβερνητικής συμμαχίας και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, οι οποίες θα διεξαχθούν στις 2 Μαρτίου.

Οι εξελίξεις υπενθυμίζουν το πόσο εύθραυστη είναι η ειρήνη που επικρατεί στη Βόρεια Ιρλανδία μετά από τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής του 1998 που καθόρισε το αποκεντρωμένο σύστημα διακυβέρνησης.

Η πολιτική κρίση δημιουργήθηκε μετά την άρνηση του κυβερνητικού εταίρου Σιν Φέιν, της πάλαι ποτέ πολιτικής πτέρυγας του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA), να ορίσει αντικαταστάτη του παραιτηθέντος Μάρτιν Μακ Γκίνες, στην θέση του αναπληρωτή πρωθυπουργού της τοπικής Εκτελεστικής Εξουσίας.

Είχε προηγηθεί η άρνηση της ηγέτιδας του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος DUP Αρλίν Φόστερ να παραιτηθεί, σύμφωνα με το αίτημα του Σιν Φέιν, λόγω της ανάμιξής της σε ένα πρόγραμμα ενθάρρυνσης επιχειρήσεων να περάσουν σε εξάρτηση από φιλικές προς το περιβάλλον πηγές ενέργειας, το οποίο ξέφυγε από τον προϋπολογισμό.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ξεκίνησε το 2012, με αρμόδια υπουργό την Φόστερ, η οποία κατηγορείται για υπερβολικά γενναιόδωρες επιδοτήσεις προς τις επιχειρήσεις που συμμετείχαν, γεγονός που ζημίωσε τους Βορειοϊρλανδούς φορολογούμενους με περίπου 500 εκατομμύρια λίρες.

Τις εκλογές προκήρυξε ο υπουργός Βόρειας Ιρλανδίας της κεντρικής κυβέρνησης του Γουέστμινστερ Τζέιμς Μπρόκενσαϊρ.

«Κανείς δεν πρέπει να υποτιμήσει την πρόκληση για τους βορειοϊρλανδικούς πολιτικούς θεσμούς και το τι διακυβεύεται», τόνισε ο Μπρόκενσαϊρ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Μπέλφαστ, καθώς η συμφωνία ειρήνης του 1998 τέθηκε υπό αμφισβήτηση εξαιτίας αυτής της πολιτικής κρίσης. Ο ίδιος πρότεινε στο Σιν Φέιν και στο DUP να «αποκαταστήσουν μια σχέση στενής συνεργασίας» το ταχύτερο μετά τις εκλογές.

Κατά τους ιδιαίτερα περίπλοκους κανόνες που διέπουν τη βορειοϊρλανδική πολιτική ζωή βάσει της συμφωνίας ειρήνης που έθεσε τέλος σε τρεις δεκαετίες σύρραξης, η κυβέρνηση της επαρχίας είναι υποχρεωτικά κυβέρνηση συμμαχίας ανάμεσα στους ενωτικούς και τους εθνικιστές.

Ο Μπρόκενσαϊρ είχε δηλώσει νωρίτερα ότι δεν περιμένει η εκλογική διαδικασία στη Βόρεια Ιρλανδία να έχει οποιαδήποτε επίπτωση στη διαδικασία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με την επίσημη επίκληση του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας.

DUP και Σιν Φέιν έχουν διαφορετικές αντιλήψεις και όσον αφορά στο Brexit (με το πρώτο να υποστηρίζει την έξοδο από την ΕΕ και το δεύτερο να εναντιώνεται έντονα), τη νομιμοποίηση του γάμου ομόφυλων ζευγαριών, τη χρηματοδότηση μαθημάτων της ιρλανδικής γλώσσας, αλλά και το πώς διερευνώνται οι δολοφονίες από παραστρατιωτικούς κατά την περίοδο των Ταραχών στη Βόρεια Ιρλανδία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ