ΚΟΣΜΟΣ

O Σνόουντεν ευχαρίστησε τον Ομπάμα

O Σνόουντεν ευχαρίστησε τον Ομπάμα
Marcos Brindicci / Reuters

Ο πρώην σύμβουλος της αμερικανικής υπηρεσίας εθνικής υπηρεσίας NSA, Έντουαρντ Σνόουντεν, ευχαρίστησε τον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα για τη μείωση της ποινής κάθειρξης από 35 χρόνια σε 7 της Τσέλσι Μάνινγκ.

"Ας ειπωθεί εδώ ειλικρινά, με καλή καρδιά: Ευχαριστούμε Ομπάμα", έγραψε ο Σνόουντεν στην σελίδα του στο Twitter. Ο Σνόουντεν ευχαρίστησε επίσης την Μάνινγκ για όλα όσα έχει κάνει για τον κόσμο, ενώ ευχαρίστησε και τον κόσμο που αγωνίστηκε για να της δείξουν οι αμερικανικές αρχές επιείκεια.

"Ευχαριστούμε όλους όσοι έκαναν εκστρατεία για επιείκεια για την Μάνινγκ αυτά τα τελευταία δύσκολα χρόνια. Εσείς το καταφέρατε", σημειώνει ο Σνόουντεν και καταλήγει: "Σε κάποιους μήνες θα είσαι ελεύθερη. Σ'ευχαριστούμε για όλα όσα έκανες για όλον τον κόσμο Τσέλσι".

Η απόφαση του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ανακοινώθηκε την Τρίτη από τον Λευκό Οίκο και βάσει αυτής η Μάνινγκ θα αφεθεί ελεύθερη στις 17 Μαΐου.

Η Τσέλσι Μάνινγκ συνελήφθη τον Μάιο του 2010 στο Ιράκ, ενώ υπηρετούσε στον αμερικανικό στρατό. Παραδέχθηκε ότι αποκάλυψε απόρρητες πληροφορίες στον ιστότοπο WikiLeaks, όσον αφορά τους θανάτους μεταξύ των αμάχων που έχουν προκληθεί από τις αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές, τους κρατούμενους στη φυλακή των ΗΠΑ στο Γκουαντάναμο και περίπου 250.000 διαβαθμισμένα διπλωματικά έγγραφα των ΗΠΑ. Τον Αύγουστο του 2013 καταδικάστηκε σε 35ετή κάθειρξη.

Παράλληλα, οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι παρατείνουν κατά δύο έτη την άδεια παραμονής του Σνόουντεν, ο οποίος διαμένει από το 2013 στη Ρωσία. "Μόλις τώρα παρατείναμε κατά δύο έτη την άδεια παραμονής στη Ρωσία του Σνόουντεν", ανακοίνωσε στη σελίδα της στο Facebook η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Ο Σνόουντεν είχε λάβει προηγουμένως μια άδεια παραμονής διάρκειας τριών ετών στη Ρωσία, την οποία είχε εξασφαλίσει έπειτα από την παραχώρηση από τις ρωσικές αρχές δικαιώματος ασύλου διάρκειας ενός έτους. Στην αρχή είχε παραμείνει για περισσότερο από έναν μήνα -σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή- στη ζώνη μετεπιβίβασης του διεθνούς αεροδρομίου της Μόσχας Σερεμέτιεβο.

Ο πρώην σύμβουλος της NSA, ο οποίος ζήτησε τον περασμένο Σεπτέμβριο από τον Ομπάμα να του απονείμει χάρη προτού λήξει η θητεία του, επιχειρηματολογώντας ότι από τις αποκαλύψεις του ωφελήθηκε η χώρα, είχε καταφύγει στη Ρωσία αφού είχε διανείμει σε εφημερίδες δεκάδες χιλιάδες έγγραφα που αποδείκνυαν την έκταση των δραστηριοτήτων της NSA, καταδεικνύοντας το εύρος της ηλεκτρονικής παρακολούθησης στην οποία προέβαιναν οι ΗΠΑ.

Ωστόσο ο απερχόμενος πρόεδρος Ομπάμα απέκλεισε το ενδεχόμενο να απονείμει χάρη στον Σνόουντεν, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του Τζος Έρνεστ, ο οποίος υπογράμμισε ότι ο πρώην σύμβουλος της NSA "κατέφυγε στην αγκαλιά ενός αντιπάλου", τη Ρωσία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ