ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός: Επέλαση του Εγκέλαδου στην Ιταλία

Σεισμός: Επέλαση του Εγκέλαδου στην Ιταλία
EMSC

Στον "χορό" των Ρίχτερ βρίσκεται την Τετάρτη η κεντρική Ιταλία, με αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις να ξυπνούν μνήμες από τον εφιάλτη του Αυγούστου στο Αματρίτσε και του Οκτωβρίου στη Νόρτσια

Μέσα σε διάστημα μιάμισης ώρας η κεντρική Ιταλία σείστηκε απόέντεκα διαδοχικές σεισμικές δονήσεις, οι τρεις εκ των οποίων ήταν πολύ ισχυρές, με κοινά χαρακτηριστικά το σχεδόν ίδιο επίκεντρο, στην περιοχή του Μοντερεάλε, αλλά και το μικρό εστιακό βάθος.

Η πρώτη σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 11:25 το πρωί της Τετάρτης και είχε μέγεθος 5,3 Ρίχτερ και μέσα σε λίγα λεπτά ακολούθησαν διαδοχικές σεισμικές δονήσεις, άλλοτε ισχυρές κι άλλοτε πιο ασθενείς: 3,2R στις 11:52, 5,7R στις 12:14, 5,3R στις 12:24, 5,3R στις 12:25, 3,6R στις 12:29, 3,1R στις 12:33, 3,7R στις 12:37, 4,1R στις 12:39, 3,7 R στις 12:41, 4,8R στις 13:07.

Οι σεισμοί συνεχίζονται, με την τελευταία επίσκεψη του Εγκέλαδου να καταγράφεται στις 14:01 και να είναι 4,4 Ρίχτερ.

Κοντά στο σημείο του επικέντρου, ο δρόμος έκλεισε προκειμένου οι αρχές να πραγματοποιήσουν ελέγχους και να διαπιστώσουν αν είχαν σημειωθεί ζημιές στο οδόστρωμα, το οποίο είναι καλυμμένο από πυκνό στρώμα χιονιού.

Οι αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις "ξύπνησαν" μνήμες από τους σεισμούς που σημειώθηκαν τον Αύγουστο, αλλά και τον Οκτώβριο στην κεντρική Ιταλία κι έκαναν συντρίμμια ολόκληρες πόλεις.

Όπως αναφέρουν τόσο τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, όσο και οι χρήστες του Twitter οι ισχυρές σεισμικές δονήσεις έγιναν αισθητές και στη Ρώμη. Οι αρχές προχώρησαν στην εκκένωση τόσο του μετρό, όσο και σχολείων και μουσείων, περισσότερο όμως προληπτικά, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θύματα ή ζημιές.

Όπως αναφέρει η Corriere Della Sera, η πρώτη-χρονικά- δόνηση ήταν μεγάλη σε διάρκεια και ιδιαίτερα έντονη, με το επίκεντρό της να εντοπίζεται στην περιοχή μεταξύ των πόλεων Λάτσιο και Αμπρούτζο, ενώ έγινε ιδιαίτερα αισθητός και στις περιοχές που δέχθηκαν το ισχυρό πλήγμα του Εγκέλαδου τον περασμένο Αύγουστο.

corriere

Οι κάτοικοι των περιοχών της κεντρικής Ιταλίας που είδαν τις πόλεις και τα χωριά τους να ισοπεδώνονται από τους πρόσφατους σεισμούς, βρίσκονται αντιμέτωποι εδώ και αρκετές ημέρες και με δύσκολα καιρικά φαινόμενα, καθώς πόλεις όπως το Αματρίτσε και η Νόρτσια έχουν καλυφθεί από χιόνι, που ξεπερνά το ένα μέτρο.

174623751

Πηγή: EPA/EMILIANO GRILLOTTI

Δείτε στο παρακάτω βίντεο τις ζώνες σεισμικής επικινδυνότητας στην Ιταλία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ