ΚΟΣΜΟΣ

Βοσνία: Άντρας ζει σε... σπηλιά εδώ και δέκα χρόνια (pics&vid)

Βοσνία: Άντρας ζει σε... σπηλιά εδώ και δέκα χρόνια (pics&vid)
Youtube/Srećko Stipović

Ο Zarko Hrgic από τη Βοσνία την τελευταία δεκαετία ζει σε μια μικρή σπηλιά κοντά στη Ζένιτσα. Τρώει φαγητό από τα σκουπίδια και περιμένει να φτάσει τα 65 για να πάρει την σύνταξη που ελπίζει να του αλλάξει τη ζωή.

Στα νιάτα του ο Zarko εργαζόταν ως σιδεράς στη Ζένιτσα, αλλά αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη του στη Γερμανία όταν ο γάμος του διαλύθηκε. Έκανε διάφορες δουλειές για πολλά χρόνια, όμως πριν από δέκα χρόνια οι γερμανικέ Αρχές τον απέλασαν.

Όταν επέστρεψε στην πατρίδα του βρήκε το σπίτι του κατεστραμμένο από τον πόλεμο με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζει πρόβλημα στέγασης. Δεν είχε οικονομίες να αγοράσει νέο σπίτι και κανέναν για να ζητήσει βοήθεια, έτσι κατέληξε στην μικρή σπηλιά που κάποτε χρησιμοποιούνταν από ανθρακωρύχους. Ήταν μια προσωρινή λύση, αλλά δέκα χρόνια μετά μένει ακόμη εκεί.

Ο Zarko δεν ζήτησε ποτέ βοήθεια από την πολιτεία και δεν νιώθει ότι την αξίζει. Έχει επιβιώσει βασιζόμενος στις δυνάμεις του και παρά τα πολλά μειονεκτήματα του να ζεις σε μια σπηλιά υπάρχουν και πλεονεκτήματα.

bosnia

(Youtube/Srećko Stipović)

«Οι άνθρωποι πάντα βρίσκουν λόγους για να τσακωθούν, γι’ αυτό είναι καλύτερο να ζεις μόνος», λέει ο σύγχρονος άνθρωπος των σπηλαίων, παρότι τυπικά δεν μένει μόνος. Μοιράζεται το «φτωχικό» του με 13 αδέσποτα σκυλιά και τα ταΐζει με κόκαλα από το τοπικό κρεοπωλείο.

Τα τοιχώματα της σπηλιάς είναι εξαιρετική ασπίδα και από τον καιρό. Το χειμώνα η θερμοκρασία στην περιοχή πέφτει στους -25 βαθμούς Κελσίου, αλλά ο Zarko ισχυρίζεται ότι δεν αισθάνεται το κρύο. Ανάβει φωτιά μόνο όταν μαγειρεύει ή φτιάχνει καφέ. Κατά την διάρκεια του καυτού καλοκαιριού η σπηλιά είναι ένα εξαιρετικά δροσερό καταφύγιο.

Το μεγαλύτερο μειονέκτημα της παράξενης οικίας του είναι η κοντινή του απόσταση από το ποτάμι Μπαμπίνα. Πριν από μερικά χρόνια η σπηλιά πλημμύρισε και πάλεψε για να σωθεί ο ίδιος και τα σκυλιά του. Από τότε έχτισε μια καλύβα από χαρτόνι, όπου τα σκυλιά μπορούν να καταφύγουν αν τα νερά του ποταμού ξαναφουσκώσουν.

Ο Zarko ξεκινά τη μέρα του με ένα τσιγάρο. Ύστερα ετοιμάζει φαγητό για τους τετράποδους φίλους του για να σιγουρευτεί πως είναι δυνατοί. Στη συνέχεια πηγαίνει στη Ζένιτσα και ψάχνει σκουπιδοτενεκέδες για να βρει φαγητό και ότι άλλο αντικείμενο μπορεί να του χρησιμεύσει. Ελέγχει τους σκουπιδοτενεκέδες τρεις φορές της μέρα και συνήθως βρίσκει κάτι να φάει. Τις κακές μέρες αναγκάζεται να αγοράσει φαγητό με τα χρήματα που βγάζει κόβοντας ξύλα για τους ντόπιους.

zenitsa

(Youtube/Srećko Stipović)

Ο σπηλαιάνθρωπος τονίζει πως του αρέσει το σπίτι του διαφορετικά δεν θα έμενε τόσο καιρό εκεί, αλλά παραδέχεται πως αδημονεί να πάρει την σύνταξή του σε τρία χρόνια. Ο Zarko είναι σήμερα 62 ετών και η καλή του υγεία τον πείθει πως θα αντέξει μέχρι τότε. Θα λάβει δύο συντάξεις, μια από τη Βοσνία μια από την Γερμανία και ελπίζει πως τότε θα μπορέσει να μετακομίσει σε ένα κανονικό σπίτι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ