ΚΟΣΜΟΣ

Σάλος από τις δηλώσεις Γερμανού για το Ολοκαύτωμα

Σάλος από τις δηλώσεις Γερμανού για το Ολοκαύτωμα
TWITTER / EDITION F

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η ομιλία που εκφώνησε την Τρίτη ο επικεφαλής του AfD στο ανατολικό κρατίδιο της Θουριγγίας, Μπγιορν Χέκε, κατά την οποία αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο μνημείο του Ολοκαυτώματος στο Βερολίνο και στην ανάγκη να ξαναγραφτούν τα βιβλία της γερμανικής Ιστορίας ώστε να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στους Γερμανούς που έχασαν τη ζωή τους. 

Μέλος του αριστερού κόμματος Die Linke προχώρησε μάλιστα σε καταγγελία του Χέκε για υποκίνηση μίσους, ενώ τον αποτροπιασμό του εξέφρασε και ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

«Οι Γερμανοί είναι ο μόνος λαός στον κόσμο που έχτισε ένα μνημείο ντροπής στην καρδιά της πρωτεύουσας του», τόνισε στην ομιλία του ο Χέκε προς νεαρά μέλη του κόμματος στην Δρέσδη, από όπου προέρχονται πολλοί υποστηρικτές του ισλαμοφοβικού, αντιμεταναστευτικού κινήματος Pegida.

Το σχόλιο αυτό και οι επισημάνσεις του για τις συμπεριφορές των Γερμανών στην ενοχή του Ολοκαυτώματος προκάλεσε τον γερμανό αντικαγκελάριο και πρόεδρο των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Ζίγκμαρ Γκάμπριελ να δηλώσει ότι ανατρίχιασε όταν άκουσε την ομιλία.

«Ποτέ, μα ποτέ δεν πρέπει να επιτρέψουμε στους εαυτούς μας να ανεχτούμε την δημαγωγία ανθρώπων όπως του Μπγιορν Χέκε», υποστήριξε ο Γκάμπριελ.

Με ανακοίνωσή του, ωστόσο, ο Χέκε υποστήριξε ότι η οποιαδήποτε ερμηνεία ότι επέκρινε την παρουσία μνημείου Ολοκαυτώματος αποτελεί «μια κακοήθη και σκόπιμη παρερμηνεία δυσφήμισης αυτού που στην πραγματικότητα είπε», σημειώνοντας ότι δήλωσε ότι το Ολοκαύτωμα αποτέλεσε μια ατίμωση και η Γερμανία έχει ένα μνημείο για αυτό. «Πού είναι το κακό στην δήλωση αυτή;», αναρωτήθηκε, σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΑΠΕ.

«Στην ομιλία μου στην Δρέσδη θέλησα να αναρωτηθώ πώς οι Γερμανοί εξετάζουν την Ιστορία μας», υπογράμμισε, σημειώνοντας πως υπάρχουν και άλλες οπτικές της Ιστορίας της Γερμανίας παράλληλα με την ενοχή, όπως ο Μαρτίνος Λούθηρος, ποιητές και συνθέτες.

«Αυτή η γελοία πολιτική συμφιλίωσης με το παρελθόν, μας καθιστά ανάπηρους. Χρειαζόμαστε μια μεταβολή 180 μοιρών στην πολιτική της μνήμης», τόνισε στην ομιλία του.

Η επαναχάραξη της εκπαίδευσης που επιβλήθηκε στην Γερμανία έπειτα από το 1945 έχει οδηγήσει στο ξερίζωμα των Γερμανών, υποστήριξε. «Δεν υπάρχουν πλέον Γερμανοί θύματα, μόνο Γερμανοί θύτες», υποστήριξε.

Ο Ντίτερ Ντεμ, βουλευτής του Die Linke, δήλωσε πως κατήγγειλε τον Χέκε για υποκίνηση του μίσους και τόνισε πως ο Χέκε αποθρασύνθηκε από την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας που απέρριψε την προσπάθεια από τα 16 ομόσπονδα κρατίδια να απαγορευτεί το νεοναζιστικό Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (NPD).

Γερμανοί βουλευτές, οι περισσότεροι προερχόμενοι από το κόμμα των Πρασίνων και από το SPD με δηλώσεις τους σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποδοκίμασαν τα σχόλια του στελέχους του AfD.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ