ΚΟΣΜΟΣ

Νεκροί πυροσβέστες από την κατάρρευση ουρανοξύστη στην Τεχεράνη (pics&vids)

Νεκροί πυροσβέστες από την κατάρρευση ουρανοξύστη στην Τεχεράνη (pics&vids)
REUTERS/ HANDOUT

Τραγικός είναι ο απολογισμός από την κατάρρευση του ουρανοξύστη στην Τεχεράνη έπειτα από την εκδήλωση πυρκαγιάς, καθώς 30 πυροσβέστες έχασαν τις ζωές τους, στις προσπάθειές τους να κατασβήσουν τις φλόγες.

 

Οι αναφορές για τους τραυματίες είναι συγκεχυμένες, με ορισμένα μέσα να κάνουν λόγο για τουλάχιστον 75, αριθμός που ενδέχεται να αυξηθεί, καθώς υπάρχουν παγιδευμένοι στα συντρίμμια του κτιρίου.

Η φωτιά ξέσπασε γύρω στις 8 το πρωί της Πέμπτης (τοπική ώρα), στον παλαιότερο ουρανοξύστη της πρωτεύουσας. Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής, με περίπου 200 πυροσβέστες να δίνουν επί αρκετές ώρες μάχη με τις φλόγες, προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο την φωτιά.

Ο ουρανοξύστης Plasco είχε συνολικά 17 ορόφους και είχε χτιστεί πριν από 50 χρόνια, ενώ σε αυτόν στεγαζόταν ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο.

IRAN

ΠΗΓΗ: REUTERS/ HANDOUT

Αμέσως μετά το ξέσπασμα της φωτιάς, η αστυνομία προχώρησε σε αποκλεισμό των δρόμων γύρω από το κτίριο, το οποίο είχε αρχίσει να εκκενώνεται προτού καταρρεύσει. Ωστόσο, η εκκενώση δεν είχε ολοκληρωθεί, με αποτέλεσμα αρκετοί να παραμείνουν εγκλωβισμένοι στο εσωτερικό του.

Δραματικές εικόνες που μεταδόθηκαν από τα τοπικά μέσα, δείχνουν πυκνά σύννεφα καπνού να υψώνονται και να καλύπτουν τον ουρανό.

Εκπρόσωπος της πυροσβεστικής ανέφερε πως το κτίριο παρουσίαζε κενά ως προς την ασφάλεια, καθώς μεταξύ άλλων υπήρχε έλειψη πυροσβεστήρων, κάτι για το οποίο είχαν προειδοποιήσει τους υπεύθυνους.

IRAN 3
IRAN 4
IRAN 5

Το κτίριο χρονολογείται από την αρχή της δεκαετίας του '60 και στεγάζει ένα εμπορικό κέντρο και βιοτεχνίες ενδυμάτων.

Ήταν το πρώτο πολυώροφο κτίριο και το πρώτο εμπορικό κέντρο της Τεχεράνης και ήταν το ψηλότερο στην πόλη όταν ολοκληρώθηκε η κατασκευή του το 1962.

Κατασκευάστηκε από τον Χαμπιμπολάχ Ελγκανιάν, έναν ιρανο-εβραίο επιχειρηματία, ο οποίος συνελήφθη για διασυνδέσεις με το Ισραήλ και καταδικάστηκε σε θάνατο μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.

IRAN 6

ΠΗΓΗ: REUTERS/ HANDOUT

ΔΗΜΟΦΙΛΗ