ΚΟΣΜΟΣ

Τζιχάντι Τζoν: Το πρόσωπο πίσω από την κουκούλα

Τζιχάντι Τζoν: Το πρόσωπο πίσω από την κουκούλα
Στιγμιότυπο από το βίντεο με τους αποκεφαλισμούς Reuters

Ο Jihadi John, που αναγνωρίστηκε από την αμερικανική εφημερίδα Washington Post ως ο Βρετανικής υπηκοότητας Mohammed Emwazi, έγινε το αποκρουστικό σύμβολο της βαρβαρότητας του Ισλαμικού Κράτους και ο νούμερο 1 καταζητούμενος των μυστικών υπηρεσιών.

Ο Jihadi John αποτέλεσε τον στόχο ενός βομβαρδισμού στη Συρία από μη επανδρωμένα αμερικανικά αεροσκάφη στις 12 Νοεμβρίου.

Πρωταγωνίστησε στα πιο ανατριχιαστικά βίντεο του ISIS που δείχνουν τον αποκεφαλισμό Αμερικανών και Βρετανών ομήρων, ντυμένος στα μαύρα με μια μπαλακλάβα (μαύρη κουκούλα) που κάλυπτε όλο το πρόσωπο του αφήνοντας μόνο τα μάτια του και την ράχη της μύτης του σε κοινή θέα.

Ο Μοχάμεντ Εμγουάζι, Βρετανός υπήκοος από το Δυτικό Λονδίνο που γεννήθηκε στο Κουβέιτ, ήταν προηγουμένως γνωστός στις μυστικές υπηρεσίες.

Γεννήθηκε στο Κουβέιτ το 1988 και πήγε στη Μεγάλη Βρετανία το 1994 όταν ήταν έξι ετών. Φοίτησε στο Quintin Kynaston Community Academy στο Βόρειο Λονδίνο.

Η τότε διευθύντρια του σχολείου, είπε στο BBC ότι ποτέ δεν μπορούσε να φανταστεί ότι ο «σκληρά μελετηρός» μαθητής θα γινόταν ο άνδρας που όλοι ξέρουμε.

Η διευθύντρια περιέγραψε τον Εμγουάζι ως ένα ήσυχο παιδί με αρκετές εξωσχολικές δραστηριότητες ενώ ήταν ο μεγαλύτερος από πολλά αδέλφια.

«Είχε προβλήματα στην εφηβεία», δήλωσε. «Ειδικά γύρω στην ηλικία των 9, ως αγόρι, με τις ορμόνες να τον κατακλύζουν είχε να αντιμετωπίσει την κοροϊδία των συμμαθητών του.»

Ο νεαρός επιθυμούσε διακαώς να σπουδάσει. Τελικά τα κατάφερε να αποφοιτήσει από το Πανεπιστήμιο του Westminster το 2009, με ειδικότητα στους υπολογιστές, και η τελευταία γνωστή του διεύθυνση στην Μεγάλη Βρετανία, πριν φύγει, ήταν στην περιοχή του Queen's Park στο βορειο-δυτικό Λονδίνο.

Οι μυστικές υπηρεσίες πρόσεξαν τον Εμγουάζι για πρώτη φορά την ίδια χρονιά, κατά τη διάρκεια παρακολούθησης από την MI5 και άλλων υπηρεσιών υπόπτων εξτρεμιστών με διασυνδέσεις με μαχητές του al-Shabab στην Σομαλία.

«Σκληρός και επιθετικός»

Με το όνομα Μοχάμεντ Ιμπν Μουαζάμ, ταξίδεψε στην Τανζανία μαζί με έναν Βρετανό, γνωστό ως Αμπού Ταλίμπ κι έναν ακόμη, Γερμανό που έγινε Μουσουλμάνος, τον Ομάρ.

Κατά την άφιξη τους οι αρχές τους αρνήθηκαν την είσοδο στη χώρα και τους ανέκριναν ενώ αργότερα ο Εμγουάζι ισχυρίστηκε ότι τους υπέβαλλαν σε βασανιστήρια..

Αξιωματούχος της αστυνομίας της Τανζανίας δήλωσε στο BBC ότι ο Εμγουάζι απελάθηκε επειδή ήταν μεθυσμένος και επιθετικός.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, ο Εμγουάζι έφερε χάος στο αεροδρόμιο με την σκληρή και επιθετική συμπεριφορά του και φαινόταν μεθυσμένος.

Ο Εμγουάζι στη συνέχεια ανακρίθηκε από τις Ολλανδικές και Βρετανικές αρχές ασφαλείας και επέστρεψε στην Μεγάλη Βρετανία μέσω Ολλανδίας. Καμία κατηγορία δεν του ασκήθηκε.

Τον Σεπτέμβριο του 2009 ταξίδεψε στο Κουβέιτ για να μείνει μαζί με την οικογένεια του πατέρα του. Τον Ιούλιο του 2010 επιστρέφει στην Μεγάλη Βρετανία επιδιώκοντας να γυρίσει σύντομα στο Κουβέιτ αλλά δεν μπορεί να ανανεώσει την βίζα του.

Το 2013 αλλάζει το όνομα του και προσπαθεί να πάει στο Κουβέιτ. Ωστόσο, οι αρχές αρνούνται την είσοδο του στη χώρα. Στη συνέχεια εξαφανίζεται. Οι γονείς του τότε δήλωσαν την εξαφάνιση του στις αρχές ενώ τέσσερις μήνες μετά η αστυνομία τους ενημέρωσε ότι βρισκόταν στην Συρία.

Τον Αύγουστο του 2014, εμφανίστηκε στο βίντεο που δείχνει τη δολοφονία του Αμερικανού δημοσιογράφου James Foley και στη συνέχεια στα βίντεο που δείχνουν τους αποκεφαλισμούς των Steve Sotloff, David Haines και Alan Henning.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ