ΚΟΣΜΟΣ

Ορκωμοσία Τραμπ: Το μενού του πρώτου γεύματος του νέου προέδρου

Ορκωμοσία Τραμπ: Το μενού του πρώτου γεύματος του νέου προέδρου
twitter/ ivanka trump

Αστακός, γαρίδες, αλλά και μοσχαρίσιες μπριζόλες θα είναι μερικά από τα πιάτα που θα περιλαμβάνει το μενού, στο πρώτο γεύμα που θα απολαύσει ο Ντόναλντ Τραμπ, αμέσως μετά την ορκωμοσία του ως ο 45ος Αμερικανός πρόεδρος. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αστακός αποτελεί το μοναδικό κοινό πιάτο, μεταξύ του μενού ορκωμοσίας του Τραμπ και του απερχόμενου προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Όπως μετά από έναν γάμο ακολουθεί η γαμήλια δεξίωση με το δείπνο, έτσι και μετά την τελετή ορκωμοσίας του Ντόναλντ Τραμπ θα ακολουθήσει ένα πλουσιοπάροχο γεύμα για τον ίδιο και τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, αλλά και τις συζύγους τους Μελάνια και Κάρεν στο Καπιτώλιο.

Μια παράδοση που χρονολογείται από το 1987, οπότε και πρόεδρος της Αμερικής ορκίστηκε ο William McKinley, ενώ πήρε τη σύγχρονη μορφή της το 1953, οπότε και η επιτροπή του Κογκρέσου οργάνωσε το πρώτο γεύμα για τον Αμερικανό πρόεδρο Dwight Eisenhower, το οποίο περιελάμβανε κοτόπουλο με κρεμώδη σάλτσα, ψητό μπέικον και πουρέ πατάτας, για μόλις 50 καλεσμένους.

Ανάμεσα σε προπόσεις, παρουσιάσεις δώρων και ομιλιών, οι καλεσμένοι θα έχουν την ευκαιρία να γευτούν μοναδικά πιάτα, τα οποία συνήθως προέρχονται από τους τόπους ιδιαίτερης καταγωγής των νέων ηγετών. Στην περίπτωση του Τραμπ, ωστόσο, το μενού θα περιλαμβάνει έντονα στοιχεία από την Καλιφόρνια και όχι από τη Νέα Υόρκη, γενέτειρα του Τραμπ ή την Ιντιάνα, γενέτειρα του Πενς.

Ανάμεσα στους 200 καλεσμένους θα παρευρίσκονται μέλη του Κονγκρέσου, ανώτατοι δικαστές, καθώς και μέλη της μελλοντικής διακυβέρνησης του Τραμπ.

luncheon

ΠΗΓΗ: inaugural.senate.gov

Το μενού στο γεύμα ορκωμοσίας του Τραμπ περιλαμβάνει τρία πιάτα: το ορεκτικό είναι αστακός από την πολιτεία του Μέιν, γαρίδες από τον Κόλπο με σάλτσα σαφράν και τρίμματα φιστικιού, το οποίο θα συνοδεύεται από κρασί Chardonnay J. Lohr Arroyo Vista του 2013. Οι γαρίδες μπορεί να είναι αναφορά στη Φλόριντα, όπου βρίσκεται το θέρετρο του Τραμπ Mar-a-Lago, το οποίο ο μεγιστάνας αποκαλεί «δεύτερο σπίτι του».

Το κυρίως πιάτο είναι μοσχαρίσιες μπριζόλες Angus στη σχάρα από το Seven Hills, με σος μαύρης σοκολάτας και πατάτες ογκρατέν, συνοδευόμενο από ένα Cabernet Sauvignon περιορισμένης καλλιέργειας του 2012, το Delicato Black Stallion από την Κοιλάδα της Νάπα.

Για επιδόρπιο, οι καλεσμένοι θα απολαύσουν σουφλέ σοκολάτας και παγωτό βανίλια - κεράσι, που θα συνοδεύεται από άφθονη σαμπάνια Korbel Natural, από την Καλιφόρνια, φτιαγμένη ειδικά για την ορκωμοσία. Η εν λόγω σαμπάνια έχει σερβιριστεί σε αρκετές ορκωμοσίες, ενώ όσοι Αμερικανοί θέλουν να πάρουν μια γεύση από αυτήν, μπορούν να την αγοράσουν με μόλις 13 δολάρια.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, τα κρασιά παράχθηκαν από αρκετούς διακεκριμένους οινοπαραγωγούς στην Καλιφόρνια και συμπληρώνουν μοναδικά τις γεύσεις σε καθένα από τα πιάτα που περιλαμβάνονται στο γεύμα. Σημειώνεται ότι ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ δεν πίνει αλκοόλ.

Από την άλλη, το μενού από την δεύτερη ορκωμοσία του απερχόμενου Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, τον Ιανουάριο του 2013, αποτελείτο επίσης από τρία πιάτα:

Το ορεκτικό περιλάμβανε αστακό με σπανάκι σοτέ, γλυκοπατάτα και σούπα στρειδιών. Το κυρίως πιάτο ήταν βίσονας ψητός με πουρέ καρυδιού, κόκκινη πατάτα, χρένο και σος μύρτιλου. Το επιδόρπιο ήταν μηλόπιτα με παγωτό και γαρνιτούρα, καθώς και ποικιλία τυριών με μέλι.

obama luncheon

ΠΗΓΗ: inaugural.senate.gov

Αξίζει να σημειωθεί, ότι από την δεύτερη ορκωμοσία του Ρόναλντ Ρίγκαν το 1985 και έκτοτε, ένας πίνακας δεσπόζει σε κάθε γεύμα, ο οποίος κρέμεται πίσω από το τραπέζι των καλεσμένων και αλλάζει κάθε φορά έπειτα από επιλογή του εκάστοτε προέδρου. Ο πίνακας που βρισκόταν στο γεύμα της ορκωμοσίας του Μπαράκ Ομπάμα, ήταν οι «Καταρράκτες του Νιαγάρα» (Niagara Falls), του Ferdinand Richardt (1856). Σε αυτόν απεικονίζονται σε πανοραμική θέα οι επιβλητικοί καταρράκτες, ενώ ο πίνακας συμβολίζει το μεγαλείο, τη δύναμη και τη δυνατότητα της Αμερικής.

Ο πίνακας που επιλέχτηκε στην ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ είναι «Η Ετυμηγορία του Λαού» (Verdict of the People), του George Caleb Bingham (1855). Σε αυτόν απεικονίζεται ένα μεγάλο πλήθος, το οποίο πανηγυρίζει ή «θρηνεί» αντίστοιχα για τα εκλογικά αποτελέσματα μιας πόλης στο Μισούρι.

Στο τέλος του δείπνου, ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος λαμβάνουν από ένα δώρο ειδικά φτιαγμένο για εκείνους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ