ΚΟΣΜΟΣ

Οι ορκωμοσίες των Αμερικανών Προέδρων: Από τον μεθυσμένο Αντιπρόεδρο στον Τσακ Νόρις

Οι ορκωμοσίες των Αμερικανών Προέδρων: Από τον μεθυσμένο Αντιπρόεδρο στον Τσακ Νόρις
Youtube

Τα πράγματα στο παρελθόν ήταν πολύ πιο απλά. Η ορκωμοσία ενός Πρόεδρου των Η.Π.Α διαρκούσε λίγη ώρα. Δεν υπήρχε τηλεόραση, δεν υπήρχε διαδίκτυο δεν υπήρχαν καν αυτοκίνητα να τον μεταφέρουν. Τα πάντα γινόντουσαν σε στενό κύκλο. Ο νέος Πρόεδρος φορούσε το κοντό του παντελόνι και ορκιζόταν. Στη συνέχεια έβγαζε έναν μικρό λόγο και πήγαινε στον Λευκό Οίκο να αναλάβει τα καθήκοντά του.

 

Με το πέρασμα των χρόνων, προέκυψαν νέα τελετουργικά. Ο χρόνος της ορκωμοσίας πλέον έχει αυξηθεί σημαντικά και από μια απλή τελετή έχει μετατραπεί σε μια ολοήμερη εκδήλωση, που περιλαμβάνει παρελάσεις, ομιλίες, χορούς, χάπενινγκ, φωτογραφίσεις με διάσημους και τραγούδια, πολλά τραγούδια.

Κάνοντας μια ανάδρομη στο παρελθόν σας παρουσιάζουμε 18 πράγματα που ίσως δε γνωρίζεται για την ημέρα της ορκωμοσίας.

1- Ο George Washington ορκίστηκε σε δυο διαφορετικές πόλεις. Ορκίστηκε την 30η Απριλίου του 1789 στην Νέα Υόρκη και την 4η Μαρτίου του 1793 στο στο Συνεδριακό Κέντρο της Φιλαδέλφεια.

2- Ο George Washington αναγκάστηκε να δανειστεί χρήματα για να ταξιδέψει στη Νέα Υόρκη για την πρώτη ανάληψη των καθηκόντων του.

3- Η ορκωμοσία γινόταν τον Μάρτιο. Ο πρώτος πρόεδρος που ορκίστηκε στις 20 Ιανουαρίου ήταν ο Franklin D. Roosevelt, στις 20 Ιανουαρίου 1937.

4- Κανένα από τα μέλη της οικογένειας του δεύτερου Προέδρου των Η.Π.Α, John Adams, δεν ήταν παρών στην ορκωμοσία του.

Johnadamsvp.flipped

5- O James Madison ήταν ο πρώτος Πρόεδρος στις 4 Μαρτίου 1909 που μετά την ορκωμοσία φιλοξένησε το πρώτο εναρκτήριο χορό στην ιστορία. Αυτός έλαβε χώρα στο ξενοδοχείο Long's και κόστιζε τέσσερα δολάρια στους παρευρισκόμενους.

MADISON James President BEP engraved portrait

6- Η Dolley Madison ήταν η Πρώτη Κυρία που έλαβε μέρος στην ορκωμοσία του συζύγου της.

7- Στις 4 Μαρτίου του 1825, ο Πρόεδρος John Quincy Adams αλλάξει το ενδυματολογικό στυλ που υπήρχε μέχρι τότε φορώντας μακρύ παντελόνι.

John Quincy Adams 1843

8- Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο Πρόεδρος James Buchanan ανακοίνωσε ότι δεν επρόκειτο να θέσει υποψηφιότητα για την επανεκλογή του.

James Buchanan inauguration 1857

9- Κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας του ο Αντιπρόεδρος Andrew Johnson ήταν μεθυσμένος. Ο Johnson είχε τυφοειδή πυρετό και έπινε ουίσκι για να μην πονάει.

10- Στη δεύτερη ορκωμοσία του ο Franklin D. Roosevelt φόρεσε ένα δακτυλίδι του Abraham Lincoln.

11 – O Warren Harding ήταν ο πρώτος Πρόεδρος που έφτασε στην τελετή με αυτοκίνητο. Ηταν στις 4 Μαρτίου του 1921.

woodrow wilson

12 – Ο William Henry Harrison μίλησε δυο ώρες κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας ομιλίας του.

Harrison inauguration

13 – Η ορκωμοσία του Harry S. Truman ήταν η πρώτη που προβλήθηκε στην τηλεόραση.

Inaugural Truman 1949

14 – Ο Lyndon B. Johnson ήταν ο μοναδικός Πρόεδρος που ορκίστηκε σε αεροπλάνο. Η ορκωμοσία του έγινε στο Air Force One στις 22 Νοεμβρίου του 1963 αμέσως μετά τη δολοφονία του JFK.

LBJ Swearing in

15- Η δεύτερη ορκωμοσία του Bill Clinton, στις 20 Ιανουαρίου του 1997, ήταν η πρώτη που μεταδόθηκε ζωντανά στο διαδίκτυο.

16- Ο Chuck Norris ήταν προσκεκλημένος του George W. Bush στην ορκωμοσία του.

Bushes parade January 20 2001

17- Η ορκωμοσία του Barack Obama στις 20 Ιανουαρίου 2009 έσπασε κάθε ρεκόρ τηλεθέασης στο διαδίκτυο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ