ΚΟΣΜΟΣ

Ισχυρός σεισμός στην Παπούα Γουινέα και προειδοποίηση για τσουνάμι

Ισχυρός σεισμός στην Παπούα Γουινέα και προειδοποίηση για τσουνάμι
Φωτογραφία Αρχείου Reuters

Ισχυρός σεισμός μεγέθους 8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σύμφωνα με το το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής (USGS), σημειώθηκε 47 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης Αράουα, στο νησί Μπούγκενβιλ της Παπούας Νέας Γουινέας.

Τις επόμενες τρεις ώρες είναι «πιθανό να δημιουργηθεί εκτεταμένο τσουνάμι», προειδοποίησε αρχικά το Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι για τον Ειρηνικό Ωκεανό, όμως στη συνέχεια αναθεώρησε περιορίζοντας τις επιπτώσεις μόνο στην περιοχή της Παπούας Νέας Γουινέας και τα γειτονικά Νησιά του Σολομώντα.

Πιο μικρά κύματα είναι πιθανό να δημιουργηθούν και σε άλλες χώρες, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Αν και ο σεισμός είχε αρκετά μεγάλο εστιακό βάθος, θα προκαλέσει δονήσεις στην επιφάνεια διότι είναι μεγάλος», εξήγησε ο σεισμολόγος Σπύρος Σπηλιόπουλος, ο οποίος εκτίμησε ότι είναι πιθανό να προκληθούν υλικές ζημικές.

«Εξαιτίας του μεγάλου εστιακού βάθους του σεισμού δεν είναι πιθανό να σημειωθεί μεγάλη δραστηριότητα τσουνάμι», δήλωσε ο Κρις ΜακΚι βοηθός διευθυντής της Υπηρεσίας Γεωφυσικής της Παπούας Νέας Γουινέας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν υπάρχουν πληροφορίες για ζημιές στο επίκεντρο του σεισμού που είναι αραιοκατοικημένο.

Η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία ανακοίνωσαν ότι έχουν εκτιμήσει την απειλή από τον σεισμό και ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τσουνάμι στις ακτές τους.

Οι σεισμοί στην Παπούα Νέα Γουινέα είναι συχνοί, καθώς οι χώρα βρίσκεται στη ζώνη του πυρός στον Ειρηνικό, σε μια περιοχή που υπάρχουν ηφαίστεια κατά μήκος των τεκτονικών πλακών.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ