ΚΟΣΜΟΣ

Χιονοστιβάδα Ιταλία: Τρώγαμε πάγο και χιόνι για να ζήσουμε

Χιονοστιβάδα Ιταλία: Τρώγαμε πάγο και χιόνι για να ζήσουμε
REUTERS / HANDOUT

Τουλάχιστον συγκλονιστική είναι η μαρτυρία μιας 22χρονης κοπέλας, πελάτισσας του ξενοδοχείου Rigopiano, η οποία βρέθηκε ζωντανή κάτω από τόνους χιόνι, 58 ώρες μετά το χτύπημα της χιονοστιβάδας στην κεντρική Ιταλία. Μιας χιονοστιβάδας βάρους 120.000 τόνων που χτύπησε το ξενοδοχείο με ταχύτητα περίπου 100 χλμ/ώρα.

Η Georgia Galassi περιέγραψε με λεπτομέρεια στην Corriere della Sera τις στιγμές που έζησε μαζί με τον αρραβωνιαστικό της και το πώς κατάφεραν να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να παραμείνουν ζωντανοί μέχρι τη στιγμή που άκουσαν τους διασώστες να τους προσεγγίζουν και να τους λυτρώνουν.

«Καθόμασταν σε έναν καναπέ, στο λόμπι του ξενοδοχείου όταν ξαφνικά, πριν καν προλάβουμε να καταλάβουμε τι συμβαίνει, όλα σκοτείνιασαν. Ήταν σαν να βυθιστήκαμε μέσα στη γη. Δεν ακούγαμε τον παραμικρό εξωτερικό θόρυβο. Μόνο φωνές. Φωνές άλλων πελατών. Μιας άλλης κοπέλας που φώναζε το όνομα του αρραβωνιαστικού της και ενός νεαρού που ούρλιαζε από τον πόνο γιατί είχε χτυπήσει στον ώμο».

Όπως χαρακτηριστικά είπε η Georgia οι πιο ψύχραιμοι από όλους ήταν τα παιδιά.

«Η στάση που κράτησαν έδινε σε όλους μας θάρρος. Δεν έκλαψαν ποτέ. Σε αντίθεση με τους μεγάλους. Αυτός που δεν είχε καμία αμφιβολία ότι θα σωθούμε ήταν ο φίλος μου. Μας ανέβαζε πάντα το ηθικό. Όταν κάποιος έχανε το κουράγιο του, άρχιζε να μας τραγουδά».

Ολοι οι επιζήσαντες έμειναν για πάνω από δύο ημέρες θαμμένοι κάτω από το χιόνι.

«Χάσαμε την αίσθηση του χρόνου από ένα σημείο κι έπειτα. Τρώγαμε χιόνι και πάγο για να ζήσουμε. Μέχρι που ακούσαμε φωνές. 'Εδώ είμαι, είμαι η Georgia, φώναξα, κι ήταν η πιο ωραία πρόταση που έχω σχηματίσει στη ζωή μου. Ήταν οι διασώστες...».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ