ΚΟΣΜΟΣ

Ντοκουμέντο CIA: Οι Σοβιετικοί ήθελαν «Δημοκρατία της Μακεδονίας»

Ντοκουμέντο CIA: Οι Σοβιετικοί ήθελαν «Δημοκρατία της Μακεδονίας»

Τις σοβιετικές προσπάθειες για τη δημιουργία μιας «Δημοκρατίας της Μακεδονίας», στην οποία θα περιλαμβάνονταν η Θεσσαλονίκη, η Καβάλα και η Αλεξανδρούπολη, φέρνει στο φως ένα έγγραφο της CIA που χρονολογείται από τη δεκαετία του 1950 και αποχαρακτηρίστηκε και δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα.

Το εν λόγω έγγραφο, που φέρει ημερομηνία 22 Αυγούστου 1950, αναφέρεται στην σύσταση μιας «σοβιετικά χορηγούμενης επιτροπής», με σκοπό την οργάνωση συγχρονισμένων εξεγέρσεων σε εδάφη της Μακεδονίας που ανήκουν στην Ελλάδα και τη Γιουγκοσλαβία, με απώτερο στόχο τη δημιουργία μιας ενιαίας «Δημοκρατίας της Μακεδονίας».

Η Επιτροπή είχε το όνομα «Ελευθερώστε τη Μακεδονία» και στόχος της ήταν να πάρει τα λιμάνια της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης, στο όνομα της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας».

Η συγκεκριμένη επιτροπή είχε ήδη δυνάμεις τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε Γιουγκοσλαβία και Βουλγαρία. Ειδικότερα, στην Ελλάδα είχε μονάδες οπλισμένες με αυτόματα όπλα και όλμους, κυρίως στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, στη Γιουγκοσλαβία μονάδες παρτιζάνων, δύναμης 20.000 ανδρών, οπλισμένες με ελαφρά όπλα, κυρίως στο Μόσταρ και στο Ράμπροβο, ενώ στη Βουλγαρία είχε δυνάμεις του τακτικού στρατού ισχύος μεραρχίας, μαζί με πυροβολικό, στην περιοχή του Νευροκοπίου.

CIA1

Να σημειωθεί ότι οι δυνάμεις σε Βουλγαρία και Γιουγκοσλαβία ήταν υπό τη διοίκηση πρώην αξιωματικών του γερμανικού στρατού.

Επικεφαλής του κινήματος στην Ελλάδα ήταν κάποιος με το όνομα Hypatilis, ενώ τη γενική εποπτεία της Επιτροπής είχε ο Σοβιετικός πρέσβης στη Γιουγκοσλαβία.

Σε άλλο έγγραφο γίνεται αναφορά για τον σχεδιασμό ενός ενόπλου κινήματος κατά του Τίτο, στη Γιουγκοσλαβία, που θα λάμβανε όπλα από τη Βουλγαρία και το αρχηγείο του θα ήταν στα Σκόπια. Τη διεύθυνσή του θα ανελάμβαναν Γιουγκοσλάβοι που τάσσονταν υπέρ της Κομινφόρμ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ