ΚΟΣΜΟΣ

Ο Κιμ επιδιώκει συνάντηση με τον Τραμπ με το... κουμπί στο χέρι

Ο Κιμ επιδιώκει συνάντηση με τον Τραμπ με το... κουμπί στο χέρι
REUTERS/KCNA

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν βλέπει την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ ως «μια καλή ευκαιρία να υπάρξει κάποιου είδος συμβιβασμός με τις ΗΠΑ». Ή τουλάχιστον αυτό τονίζει αποστάτης διπλωματούχος της ασιατικής χώρας, που κατάφερε να γλιτώσει από το καθεστώς και να φτάσει σώος στη Νότια Κορέα.

Μιλώντας στο CNN, ο αποστάτης Thae Yong Ho αποκαλύπτει πως ο βορειοκορέατης ηγέτης ξεπέρασε την αρχική έκπληξη που του προκάλεσε η εκλογή του Τραμπ στην προεδρία και πλέον εμφανίζεται διαθέσιμος να τον δει, πάντα με τους δικούς του όρους.

Σχολιάζοντας την ομιλία του Κιμ κατά την διάρκεια του εορτασμού της Νέας Χρονιάς, ο πρώην διπλωμάτης έκανε λόγο για «ωμό εκβιασμό» και ανοιχτές απειλές επίθεσης με πυρηνικά.

Κατά την διάρκεια της προεκλογικής του περιοδείας ο Ντόναλντ Τραμπ είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο συνάντησης με τον Κιμ Γιονγκ Ουν. Ο πρώην διπλωμάτης, μέσω του CNN, τον καλεί να το ξανασκεφτεί λέγοντας πως η συνάντηση θα δώσει στον δικτάτορα την νομιμότητα που διεκδικεί, ακόμη και εντός της χώρας του.

cnn

(Ο Thae Yong Ho κατά την διάρκεια της συνέντευξης στο CNN)

Ο Thae Yong Ho ήταν το νούμερο δύο στην πρεσβεία της Βόρειας Κορέας στο Λονδίνο και εκφράζει τους φόβους του πως όσο ο Κιμ Γιονκ Ουν είναι στην εξουσία δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στον σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων ή το «πυρηνικό πρόγραμμα».

«Αν ο Κιμ Γιονγκ Ουν αποφασίσει να σκοτώσει κάποιον, νομίζοντας ότι είναι μια απειλή ή τον φοβάται, απλά θα τον ξεφορτωθεί, αυτή είναι η σημερινή πραγματικότητα της Βόρειας Κορέας», περίεγραψε.

Kim Jong Un wants to meet Trump, will never give up nukes, says defector

By Paula Hancocks, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ