ΚΟΣΜΟΣ

Αγγλία: Πανεπιστήμιο παρ' ολίγον να σκοτώσει φοιτητές με ...καφεΐνη

Αγγλία: Πανεπιστήμιο παρ' ολίγον να σκοτώσει φοιτητές με ...καφεΐνη
Wikipedia

Συνολικά 400.000 λίρες καλείται να πληρώσει Πανεπιστήμιο του Νιουκάστλ για έρευνα που λίγο έλλειψε να κοστίσει την ζωή σε δύο φοιτητές του.

Στο πλαίσια της έρευνας το προσωπικό του Πανεπιστήμιο Νορθούμπρια επέλεξε δύο εθελοντές για να αποδείξει τα αποτελέσματα της καφεΐνης στην καθημερινή άθληση. Για κακή τύχη των εθελοντών όμως οι υπολογισμοί των υπευθύνων ήταν λάθος και τους δόθηκε 100 φορές μεγαλύτερη ποσότητα καφεΐνης από την ενδεδειγμένη.

Οι φοιτητές Άλεξ Ροσέτα και Λουκ Πάρκιν έλαβαν ο καθένας ποσότητα ίση με 300 κούπες καφέ. Πήραν 30 γραμμάτια καφεΐνης, αντί για 0.3 που έπρεπε, σύμφωνα με τον κατήγορο της υπόθεσης Άνταμ Φάρερ.

Ο Φάρερ είπε στο δικαστήριο πως η υπερβολική δόση «θα μπορούσε να έχει αποδειχτεί μοιραία».

Να σημειωθεί πως υπάρχει ιστορικό προηγούμενο θανάτου ατόμου που είχε λάβει 18 γραμμάρια καφεΐνης.

Και οι δύο φοιτητές ανάρρωσαν πλήρως, όμως ο Άλεξ Ροσέτα υπέστη απώλεια μνήμης.

«Το προσωπικό δεν ήταν αρκετά έμπειρο ή ικανό και δεν το είχαν ξανακάνει μόνοι τους», συμπλήρωσε ο Φάρερ. «Το Πανεπιστήμιο δεν έλαβε κανένα μέτρο για να σιγουρευτεί πως το προσωπικό ήξερε τι έκανε», τόνισε.

Αυτό που κυρίως υπογράμμισε ο κατήγορος είναι πως κατά τους υπολογισμούς οι υπεύθυνοι έβαλαν ένα κόμμα σε λάθος σημείο, φτάνοντας την ποσότητα στο «κόκκινο».

Ο συνήγορος του Πανεπιστημίου εξέφρασε την «βαθύτατη και ειλικρινή συγνώμη» του ιδρύματος και τόνισε πως η «καλή υγεία προσωπικού και φοιτητών» είναι κύριο μέλημα του Πανεπιστημίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ