ΚΟΣΜΟΣ

Μ. Ακιντζί: Η Ελλάδα έχει την υποχρέωση να δημιουργήσει το έδαφος για λύση στο κυπριακό

Μ. Ακιντζί: Η Ελλάδα έχει την υποχρέωση να δημιουργήσει το έδαφος για λύση στο κυπριακό

«Αν δεν υπάρχει κατάλληλο έδαφος για λύση, η Ελλάδα έχει την υποχρέωση να δημιουργήσει αυτό το έδαφος σε συνεργασία (με τις υπόλοιπες εμπλεκόμενες πλευρές», δήλωσε ο  Μουσταφά Ακιντζί, σχολιάζοντας την χθεσινή συνέντευξη του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

Στη συνέντευξη ανέφερε ότι «είναι σαφές όμως, όπως φάνηκε στη Διάσκεψη και στις συνομιλίες στο Μον Πελεράν σε τεχνικό-διπλωματικό επίπεδο, ότι δεν υπάρχει σήμερα έδαφος για λύση».

Σε ότι αφορά την πορεία του Κυπριακού, ο κ. Ακιντζί δήλωσε ότι ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η διάσκεψη της Γενεύης. Την 1η Φεβρουαρίου , είπε, θα έχει νέα συνάντηση με τον κ. Αναστασιάδη . Σήμερα, ανέφερε, έγινε μια παρουσίαση σχετικά με το έργο των τεχνικών επιτροπών της Διάσκεψης της Γενεύης. Οι πλευρές είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν σε αυτή την βάση.

Σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο θα πρέπει να λάβουν χαρακτήρα συνομιλιών πολιτικού επιπέδου. «Δεν μπορώ να δώσω ημερομηνία. Η διάσκεψη ξεκίνησε αλλά δεν τελείωσε. Η διάσκεψη δεν θα συνεχιστεί επ΄αόριστο», σημείωσε .

Ο κ. Ακιντζί επεσήμανε την σημασία της άμεση λύσης και πρόσθεσε: «'Αλλαξε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ. Στο παρελθόν δεν ασχολήθηκε με το Κυπριακό. Στις ΗΠΑ άλλαξε η ηγεσία. Η προηγούμενη ηγεσία επικοινωνούσε με τις δυο πλευρές. Δεν γνωρίζουμε (την στάση) της νέας ηγεσίας. Ελπίζουμε ότι θα τηρήσει παρόμοια στάση».

Επίσης, είπε, ότι ενδέχεται να προκληθεί ένταση στο πεδίο του φυσικού αερίου, σε ένα πεδίο που υπό κανονικές συνθήκες θα ήταν πεδίο συνεργασίας. Υπάρχουν (στην ελληνοκυπριακή κοινότητα) και εκλογές του 2018. Επίσης, «προστέθηκε και ένας νέος παράγοντας, το δημοψήφισμα στην Τουρκία. Αυτή η υπόθεση δεν πρέπει να διαιωνιστεί, πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία το συντομότερο δυνατόν», κατέληξε ο κ. Ακιντζί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ