ΚΟΣΜΟΣ

Ντόναλντ Τραμπ: Διασυνοριακός φόρος για την ανέγερση του τείχους

Ντόναλντ Τραμπ: Διασυνοριακός φόρος για την ανέγερση του τείχους
reuters

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θέλει να επιβληθεί ένας νέος δασμός ύψους 20% σε όλες τις εισαγωγές από το Μεξικό, με τον οποίο θα χρηματοδοτηθεί η ανέγερση του τείχους στα νότια σύνορα των ΗΠΑ.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για τον τρόπο που θα επιβαλλόταν αυτός ο δασμός, αλλά ο Σπάισερ επισήμανε ότι ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους θέλει να ενταχθεί σε ένα πακέτο φορολογικών μεταρρυθμίσεων το οποίο εξετάζει το αμερικανικό Κογκρέσο.

Ντόναλντ Τραμπ: Μια συνάντηση με τον πρόεδρο του Μεξικού θα ήταν "άκαρπη"

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε σήμερα ότι μια συνάντηση με τον Μεξικανό ομόλογό του Ενρίκε Πένια Νιέτο θα ήταν «άκαρπη» με δεδομένες τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών, ιδίως στο ζήτημα της χρηματοδότησης της ανέγερσης ενός τείχους στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού.

«Όσο το Μεξικό δεν μεταχειρίζεται τις ΗΠΑ ισότιμα και με σεβασμό, μια συνάντηση θα ήταν άκαρπη κι εγώ θέλω να ακολουθήσω μια διαφορετική πορεία» τόνισε ενώπιον των γερουσιαστών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος σε μια συγκέντρωση στη Φιλαδέλφεια.

Ο Πένια Νιέτο γνωστοποίησε με ανάρτησή του στο
Twitter ότι ενημέρωσε τον Λευκό Οίκο πως δεν θα μεταβεί στις ΗΠΑ για μια συνάντηση με τον Τραμπ που επρόκειτο να γίνει την Τρίτη 31η
Ιανουαρίου.

Διαβεβαιώνοντας ότι η ακύρωση της συνάντησης ήταν μια κοινή απόφαση, ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους επανέλαβε εκ νέου ότι ο αμερικανικός λαός δεν θα πληρώσει για την ανέγερση του τείχους.

«Το είπα ξεκάθαρα στην κυβέρνηση του Μεξικού» συμπλήρωσε.

Καταγγέλλοντας με δριμύτητα την συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών
NAFTA (ΗΠΑ, Μεξικό, Καναδάς) ο Ντόναλντ Τραμπ υπογράμμισε ότι η συμφωνία αυτή ήταν «ολοκληρωτική καταστροφή» για την χώρα του.

«Δεν θα επιτρέψω οι Αμερικανοί φορολογούμενοι να πληρώσουν το κόστος αυτής της προβληματικής συμφωνίας που έπρεπε να την επαναδιαπραγματευτούμε πριν από χρόνια» πρόσθεσε.

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ υπέγραψε χθες διάταγμα με το οποίο δρομολογείται η κατασκευή του τείχους κατά μήκος των συνόρων (3.145 χιλιόμετρα) μεταξύ των ΗΠΑ και του Μεξικού.

Νωρίτερα σήμερα ο επικεφαλής του μεξικανικού κράτους, απαντώντας σε ένα μήνυμα στο Twitter του Τραμπ ότι θα ήταν καλύτερο για εκείνον να μην προσέλθει στη συνάντηση της επόμενης Τρίτης εάν δεν πληρώσει για το τείχος, απάντησε με ένα tweet ότι δεν θα παραστεί κι ότι ενημέρωσε σχετικά τον Λευκό Οίκο.

Την ίδια ώρα, ο Λευκός Οίκος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας πιθανής επαναπροσέγγισης: ο εκπρόσωπος τύπου Σον Σπάισερ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ αφήνουν ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με το Μεξικό και σκοπεύουν να προγραμματίσουν ξανά τη συνάντηση.

Ο Ντόναλντ Τραμπ θεωρεί ότι η ανέγερση του τείχους, μια υπόσχεση που κυριάρχησε στην προεκλογική του εκστρατεία, εντάσσεται στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τη μείωση της παράτυπης μετανάστευσης. Το Μεξικό επιμένει ότι δεν θα πληρώσει για ένα τέτοιο έργο.

Ηγετικά στελέχη του αμερικανικού κογκρέσου, που ελέγχει το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, ανέφεραν σήμερα ότι σχεδιάζουν να καταρτίσουν σχέδια για τη χρηματοδότηση του τείχους, το οποίο προβλέπουν ότι θα στοιχίσει μεταξύ 12 και 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ