ΚΟΣΜΟΣ

Οι όροι της Μέρκελ για να έχει πρόσβαση η Βρετανία στην ενιαία αγορά

Οι όροι της Μέρκελ για να έχει πρόσβαση η Βρετανία στην ενιαία αγορά
REUTERS/Fabrizio Bensch

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, επανέλαβε την πάγια θέση του Βερολίνου ότι η Βρετανία, αφού αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα μπορεί να έχει πρόσβαση στην ενιαία αγορά μόνο εφόσον αποδεχτεί τις θεμελιώδεις αρχές της.

«Το έχουμε ξεκαθαρίσει στη Βρετανία, η οποία θα υποβάλει την επίσημη αίτηση αποχώρησης πιθανότατα τον Μάρτιο, ότι μόνο εκείνες οι χώρες που αποδέχονται πραγματικά τις θεμελιώδεις ελευθερίες της ενιαίας αγοράς –δηλαδή την ελευθερία της κίνησης αγαθών, ανθρώπων και υπηρεσιών– μπορούν να έχουν πρόσβαση στην ενιαία αγορά» είπε η Γερμανίδα καγκελάριος μιλώντας σε συνεδρίαση του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) στο Γκράιφσβαλτ της βορειοανατολικής Γερμανίας.

Σημειώνεται ότι σε εξέλιξη βρίσκεται η επίσκεψη της Τερέζα Μέι στον Λευκό Οίκο με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, μαζί με τον Τραμπ, μετά τις συνομιλίες που είχαν στο Οβάλ Γραφείο, η Τερέζα Μέι είπε ότι το Λονδίνο εξετάζει το πώς θα επιτευχθεί μια εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ και ότι συζητήθηκαν τα πρακτικά βήματα που μπορούν να γίνουν ώστε να καταστούν ευκολότερες οι εμπορικές συναλλαγές.

Όπως εκτίμησε ο Τραμπ, το Brexit θα είναι μια υπέροχη εμπειρία για τη Βρετανία, καθώς θα της ανοίξει πόρτες για νέες εμπορικές συμφωνίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ