ΚΟΣΜΟΣ

Αλλαγή εποχής με υπογραφή Τραμπ στο πρόγραμμα υποδοχής προσφύγων

Αλλαγή εποχής με υπογραφή Τραμπ στο πρόγραμμα υποδοχής προσφύγων
REUTERS/Carlos Barria

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε ένα διάταγμα που ορίζει αυστηρότερους ελέγχους ώστε να προληφθεί η είσοδος ξένων «ριζοσπαστών ισλαμιστών τρομοκρατών».

«Θέτω σε εφαρμογή νέα μέτρα ελέγχου για να μείνουν εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής οι ριζοσπάστες ισλαμιστές τρομοκράτες. Δεν τους θέλουμε εδώ», δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής στο Πεντάγωνο για την ανάληψη των καθηκόντων του νέου υπουργού Άμυνας Τζέιμς Μάτις.

«Θέλουμε να υποδεχόμαστε στη χώρα μας μόνον όσους θα την υποστηρίξουν και αγαπούν βαθιά τον λαό μας», υπογράμμισε.

Επίσης, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ υπέγραψε ένα διάταγμα με το οποίο διακήρυξε πως θα αρχίσει η «ανασυγκρότηση» των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, με την «κατάρτιση ενός σχεδίου για να αποκτήσουν νέα αεροσκάφη, νέα πλοία, νέους πόρους και νέα εργαλεία οι άνδρες και οι γυναίκες μας στο στράτευμα».

2017 01 27T222224Z 923469381 RC1DB9A47EF0 RTRMADP 3 USA TRUMP Copy

(REUTERS/Carlos Barria)

ΟΗΕ: Συνεχίστε την παράδοση των ΗΠΑ στην υποδοχή προσφύγων

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) κάλεσαν την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ να συνεχίσει την παράδοση των ΗΠΑ στην υποδοχή προσφύγων και να προσφέρει άσυλο στους ανθρώπους που αναγκάζονται να φύγουν από τις χώρες τους για να γλιτώσουν από τον πόλεμο και τις διώξεις, τονίζοντας ότι το αμερικανικό πρόγραμμα επανεγκατάστασης είναι ζωτικής σημασίας.

«Οι ανάγκες των προσφύγων και των μεταναστών παγκοσμίως ουδέποτε ήταν τόσο μεγάλες και το αμερικανικό πρόγραμμα επανεγκατάστασης είναι ένα από τα σημαντικότερα στον κόσμο», τονίζουν οι δύο διεθνείς υπηρεσίες σε κοινή ανακοίνωσή τους από την έδρα τους στη Γενεύη.

Η UNHCR και ο ΔΟΜ υπογραμμίζουν ότι παραμένουν προσηλωμένοι στη συνεργασία με την αμερικανική κυβέρνηση με στόχο τα «προγράμματα ασφαλούς επανεγκατάστασης και μετανάστευσης».

«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι πρόσφυγες πρέπει να έχουν ίση μεταχείριση για προστασία και παροχή βοήθειας, καθώς και ευκαιρίες για επανεγκατάσταση, ανεξάρτητα από τη θρησκεία, την εθνικότητα ή τη φυλή τους», τονίζουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ