ΚΟΣΜΟΣ

Αίτηση ασύλου στη Γερμανία υπέβαλαν 40 Τούρκοι αξιωματικοί του ΝΑΤΟ

Αίτηση ασύλου στη Γερμανία υπέβαλαν 40 Τούρκοι αξιωματικοί του ΝΑΤΟ
REUTERS/ KHALIL ASHAWI

Αίτηση ασύλου στη Γερμανία υπέβαλαν δεκάδες Τούρκοι στρατιωτικοί που υπηρετούν στο ΝΑΤΟ, έπειτα από τις εκτεταμένες διώξεις που έχει ξεκινήσει η Άγκυρα μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του Ιουλίου.

«Περίπου 40 Τούρκοι στρατιωτικοί, υψηλόβαθμοι στην πλειονότητά τους οι οποίοι υπηρετούν σε βάσεις του ΝΑΤΟ, κατέθεσαν αίτηση ασύλου στη Γερμανία», αναφέρουν το περιοδικό Spiegel και το τηλεοπτικό δίκτυο ARD σε κοινό άρθρο τους.

«Αν επιστρέψω στην Τουρκία κινδυνεύω να φυλακιστώ ίσως ακόμη και να υποβληθώ σε βασανιστήρια», δήλωσε στα δύο ΜΜΕ ένας από τους Τούρκους αξιωματικούς, ο οποίος είπε πως δεν έχει καμία σχέση με την απόπειρα πραξικοπήματος και «δεν συμπαθεί καθόλου τους πραξικοπηματίες».

Το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών και το Γραφείο για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, διευκρίνισαν πως οι αιτήσεις θα εξεταστούν όπως και σε οποιαδήποτε άλλη διαδικασία ασύλου.

Οι πληροφορίες αυτές βγαίνουν στο φως μερικές ημέρες πριν από την επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στην Τουρκία, στις 2 Φεβρουαρίου, εν μέσω εντάσεων ανάμεσα στην Άγκυρα και στο Βερολίνο.

Μετά τις 15 Ιουλίου και το αποτυχημένο πραξικόπημα, η κυβέρνηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξεκίνησε εκτεταμένες διώξεις σε όλους τους τομείς της κοινωνίας, της εκπαίδευσης και του Τύπου έως τον στρατό και το δικαστικό σώμα.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, οι γερμανικές αρχές, που προσπάθησαν επί μακρόν να μην θίξουν την Άγκυρα, κρίσιμης σημασίας εταίρο για την ανακοπή του μεταναστατευτικού κύματος προς την Ευρώπη, ύψωσαν τους τόνους τις τελευταίες εβδομάδες κατά του καθεστώτος του Ερντογάν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ