ΚΟΣΜΟΣ

Ο Γκορμπατσόφ προειδοποιεί: «Ο κόσμος ετοιμάζεται για πόλεμο»

Ο Γκορμπατσόφ προειδοποιεί: «Ο κόσμος ετοιμάζεται για πόλεμο»
WIKIPEDIA

Ο πρώην ηγέτης των σοβιετικών Μιχαήλ Γκορμπατσόφ προειδοποίησε την Παρασκευή ότι «όλα δείχνουν, σαν ο κόσμος να προετοιμάζεται για πόλεμο».

«Περισσότερα στρατεύματα, άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού έρχονται στην Ευρώπη», έγραψε ο 85χρονος Γκορμπατσόφ σε άρθρο γνώμης στο περιοδικό Time.

«Το ΝΑΤΟ και οι ρωσικές δυνάμεις και τα όπλα που αναπτύσσονταν σε απόσταση, τοποθετούνται τώρα πιο κοντά το ένα από το άλλο σαν να πρόκειται να πυροβολήσουν εξ επαφής», συνεχίζει.

Οι πολιτικοί και οι στρατιωτικοί ηγέτες ακούγονται όλο και πιο φιλοπόλεμοι και τα αμυντικά δόγματα όλο και πιο επικίνδυνα. Οι σχολιαστές και οι τηλεοπτικές προσωπικότητες προστίθενται στην πολεμοχαρή χορωδία. Όλα δείχνουν σαν ο κόσμος να προετοιμάζεται για πόλεμο.

«Ενώ οι κρατικοί προϋπολογισμοί αγωνίζονται για να χρηματοδοτήσουν τις βασικές κοινωνικές δαπάνες των ανθρώπων, οι στρατιωτικές δαπάνες αυξάνονται. Τα χρήματα είναι εύκολο να βρεθούν για εξελιγμένα όπλα των οποίων η καταστρεπτική δύναμη συγκρίνεται με εκείνη των όπλων μαζικής καταστροφής. Για υποβρύχια τα οποία είναι ικανά να καταστρέψουν μισή ήπειρο. Για τα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας που υπονομεύουν τη στρατηγική σταθερότητας», υπογραμμίζει στο άρθρο του ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.

Ο Γκορμπατσόφ κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να υιοθετήσει ένα ψήφισμα που να αναφέρει ότι "ο πυρηνικός πόλεμος είναι απαράδεκτος”, ενώ όπως είπε η πρωτοβουλία για την υπογραφή του θα πρέπει να προέλθει από τον Τραμπ και τον Πούτιν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ