ΚΟΣΜΟΣ

Χαμός στο αεροδρόμιο Ατατούρκ: Απαγόρευση επιβίβασης για τις ΗΠΑ

Χαμός στο αεροδρόμιο Ατατούρκ: Απαγόρευση επιβίβασης για τις ΗΠΑ
REUTERS/Wolfgang Rattay

Απαγορεύτηκε σε δεκάδες ανθρώπους να επιβιβαστούν σε πτήσεις για τις Ηνωμένες Πολιτείες από το αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, δήλωσαν αξιωματούχοι του τουρκικού αεροδρομίου.

Η απαγόρευση έγινε μετά την έκδοση εκτελεστικού διατάγματος από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ που απαγορεύσει την είσοδο στις Ηνωμένες Πολιτείες προσφύγων και πολιτών από επτά κυρίως μουσουλμανικές χώρες.

Αξιωματούχοι στο Ατατούρκ, το τρίτο πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο της Ευρώπης, δήλωσαν στο Ρόιτερς πως εμπόδισαν «δεκάδες» ανθρώπους σήμερα να ταξιδέψουν, εξαιτίας της απαγόρευσης. Ένας αξιωματούχος είπε πως ο αριθμός είναι κάτω από 80, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Ένας 32χρονος από τη Συρία, ο Νάιλ Ζάιν, δήλωσε στο Ρόιτερς πως έφθασε στο αεροδρόμιο με την ελπίδα ότι θα ταξίδευε για το Λος Άντζελες, αλλά αξιωματούχοι τον εμπόδισαν να επιβιβαστεί στην πτήση του, λέγοντας ότι η άδεια εισόδου του είχε ακυρωθεί.

«Η σύζυγος και ο γιος μου είναι στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο γιος μου έχει αμερικανική υπηκοότητα. Και περιμέναμε αυτή τη στιγμή δύο χρόνια. Τελικά όταν βρήκα την ευκαιρία, με εμπόδισαν να ταξιδέψω επειδή είμαι κάτοχος συριακού διαβατηρίου», είπε ο Ζάιν.

Οι αρχές τον οδήγησαν έξω από τον τερματικό σταθμό.

Προς το παρόν δεν είναι σαφές αν η απαγόρευση θα έχει κάποιον αντίκτυπο για τη ναυαρχίδα των αερομεταφορών Turkish Airlines. Αξιωματούχοι της εταιρίας δεν ήταν σήμερα άμεσα διαθέσιμοι για σχολιασμό.

Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ ανέφερε ότι περίπου 375 ταξιδιώτες επηρεάστηκαν από το εκτελεστικό διάταγμα, 109 από τους οποίους ήταν τράνζιτ και τους απαγορεύθηκε η είσοδος στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι αεροπορικές εταιρίες σταμάτησαν άλλους 173 προτού επιβιβαστούν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ