ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: ο Αμόν υποψήφιος των σοσιαλιστών στις προεδρικές εκλογές

Γαλλία: ο Αμόν υποψήφιος των σοσιαλιστών στις προεδρικές εκλογές
REUTERS / JACKY NAEGELEN

Ο Μπενουά Αμόν συγκέντρωσε το 58,65% των ψήφων στην ψηφοφορία για την ανάδειξη του υποψηφίου του Σοσιαλιστικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία. Ο Μανουέλ Βαλς 41,35%.

Έτσι, ο Μπενουά Αμόν θα είναι ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές έχοντας εξασφαλίσει στη ψηφοφορία του δεύτερου γύρου της προκριματικής διαδικασίας πλειοψηφία έναντι του Μανουέλ Βαλς, όπως ανακοίνωσαν οι διοργανωτές.

Ο Αμόν, έχει καλλιεργήσει το προφίλ του αριστερού σοσιαλιστή: τάσσεται υπέρ της καθιέρωσης ενός καθολικού βασικού εισοδήματος, της κατάργησης των διαφιλονικούμενων μεταρρυθμίσεων του Φρανσουά Ολάντ στην αγορά εργασίας καθώς και εκτεταμένων παρεμβάσεων στο πεδίο της προστασίας του περιβάλλοντος.

Η εκτόξευση αυτού του μέχρι σήμερα χαμηλού βεληνεκούς πολιτικού καριέρας στο προσκήνιο συμπληρώνει το κάδρο των βασικών υποψηφίων των προεδρικών εκλογών του Απριλίου-Μαΐου.

Ο αποκλεισμός του Μανουέλ Βαλς εντάσσεται σε μία προεκλογική εκστρατεία που είδε πολλά κεφάλια να πέφτουν, μετά την άρνηση-έκπληξη του προέδρου Φρανσουά Ολάντ να θέσει υποψηφιότητα και τον αποκλεισμό του προκατόχου του στο Μέγαρο των Ηλυσίων Νικολά Σαρκοζί.

Η ανάγκη των ψηφοφόρων για νέα πρόσωπα απεικονίζεται επίσης στην ανοδική πορεία του Εμανουέλ Μακρόν, πρώην υπουργού Οικονομίας της κυβέρνησης Ολάντ, ο οποίος κατόρθωσε μέσα σε λίγους μήνες να καταλάβει μία καλή θέση στο στρατόπεδο των «προοδευτικών».

Μέχρι στιγμής, οι δημοσκοπήσεις προαναγγέλλουν μονομαχία ανάμεσα στη δεξιά και την άκρα δεξιά στον δεύτερο γύρο. Ομως οι πρόσφατες αποκαλύψεις για την εικονική απασχόληση της συζύγου του Φρανσουά Φιγιόν περιέβαλαν με άρωμα σκανδάλου την υποψηφιότητά του ως εκπροσώπου της γαλλικής δεξιάς και είναι πιθανόν να αλλάξουν τα δεδομένα.

Παρά τις επιθέσεις του αντιπάλου του κατά του προγράμματός του με κεντρική ιδέα την κοινωνική δικαιοσύνη, ο «μικρός Μπενουά», ο επονομαζόμενος και «έμπορος αυταπάτης» από ορισμένους, αγκάλιασε τον τίτλο του «υποψήφιου της ουτοπίας» κατατροπώνοντας τον «υπερρεαλιστή» Μανουέλ Βαλς, που επένδυσε στην εμπειρία του στην εξουσία σε ένα δύσκολο διεθνές περιβάλλον και στην αντιμετώπιση της τζιχαντιστικής απειλής στη Γαλλία.

«Πάντοτε έχουμε ανάγκη από όνειρα και από ένα πρόγραμμα που να στέκει», δήλωσε η Ανίκ Ντεκάν, αρχιτέκτονας από το Παρίσι 60 ετών, που ψήφισε Αμόν «διότι πρεσβεύει τις αρχές της κοινωνίας των πολιτών, της αλληλεγγύης και της ανακατανομής του πλούτου».

Αποκάλυψη της προεκλογικής εκστρατείας, ο Μπενουά Αμόν ήξερε τον τρόπο για να γοητεύσει με τις θέσεις του για την οικολογική μετάβαση, την απασχόληση, την ψηφιακή επανάσταση και την πρότασή του για οικουμενικό εισόδημα 750 ευρώ, μακροπρόθεσμα.

Ομως ο Αμόν έχει δύσκολες μέρες μπροστά του. Οι δημοσκοπήσεις δίνουν τον σοσιαλιστή υποψήφιο, όποιος και αν είναι, να ηττάται στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της 23ης Απριλίου, μένοντας πολύ πίσω από τον Φρανσουά Φιγιόν και την υποψήφια της άκρας δεξιάς Μαρίν Λεπέν, που βγαίνει ενισχυμένη από το Brexit και την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ.

Για να ελπίσει παρουσία στον δεύτερο γύρο, η αριστερά, διασπασμένη ανάμεσα σε σειρά υποψηφίων πρέπει να ενωθεί.

Αλλωστε στην πρώτη του δήλωση απόψε ο Μπενουά Αμόν κάλεσε τη γαλλική αριστερά να συνασπισθεί γύρω του, απευθυνόμενος ειδικότερα στον υποψήφιο των πράσινων Γιανίκ Ζαντό και τον υποψήφιο της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν, ο οποίος ενθαρρυμένος από τις δημοσκοπήσεις δηλώνει ότι δεν έχει καμία πρόθεση να αποσυρθεί από την κούρσα.

Ο διάλογος προαναγγέλλεται πιο δύσκολος με τον Εμανουέλ Μακρόν, πρώην υπουργό της κυβέρνησης της αριστεράς, που έχει καταλάβει θέση στο κέντρο και έχει ισχυρό ρεύμα στις προεκλογικές του συγκεντρώσεις των τελευταίων εβδομάδων.

Ο παράγοντας Μακρόν προκαλεί ανησυχία και για τον λόγο αυτόν ήταν κεντρικό θέμα στην μεγάλη συγκέντρωση του Φρανσουά Φιγιόν στο Παρίσι.
Στο πλαίσιο μίας εκστρατείας γεμάτης εκπλήξεις, ο Μπενουά Αμόν θέλει να διαψεύσει το σενάριο της ήττας.

«Στην πραγματικότητα η νίκη είναι εκεί, μπορούμε να την φθάσουμε, υπό τον όρο ότι θα προβάλουμε ένα επιθυμητό μέλλον», είπε στην τελευταία του συγκέντρωση το βράδυ της Παρασκευής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ