ΚΟΣΜΟΣ

Ντόναλντ Τραμπ: Δίνει εξηγήσεις για το διάταγμα - Τα βάζει με τα ΜΜΕ

Ντόναλντ Τραμπ: Δίνει εξηγήσεις για το διάταγμα - Τα βάζει με τα ΜΜΕ
REUTERS/Jonathan Ernst

Ο Ντόναλντ Τραμπ αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι το διάταγμα που υπέγραψε και με το οποίο κλείνει τα σύνορα σε ορισμένους πρόσφυγες και ξένους δεν έχει ως στόχο ειδικά τους μουσουλμάνους.

Συγκεκριμένα, ο Ντόναλντ Τραμπ αναφέρει:

«Για να είναι τα πράγματα ξεκάθαρα, δεν πρόκειται για μία απαγόρευση κατά των μουσουλμάνων, όπως μεταδίδουν λανθασμένα τα μέσα», και συμπληρώνει: «Δεν έχει καμία σχέση με τη θρησκεία, αφορά την τρομοκρατία και την ασφάλεια της χώρας μας».

Προηγουμένως, γενικοί εισαγγελείς 16 αμερικανικών πολιτειών, ανάμεσά τους η Καλιφόρνια, η Νέα Υόρκη και η Πενσιλβάνια, εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση στην οποία θα καταδικάζουν το διάταγμα του Ντόναλντ Τραμπ περί μετανάστευσης.

«Είμαστε αποφασισμένοι να εργασθούμε για να διασφαλίσουμε ότι όσο το δυνατόν λιγότεροι άνθρωποι θα υποφέρουν από την χαώδη κατάσταση που το διάταγμα έχει δημιουργήσει», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Δικαστές σε τουλάχιστον τέσσερις αμερικανικές πολιτείες μπλόκαραν σήμερα την εφαρμογή του διατάγματος του Τραμπ περί μετανάστευσης από τις ομοσπονδιακές αρχές.

Δικαστές στη Μασαχουσέτη, τη Βιρτζίνια και την πολιτεία της Ουάσινγκτον, πολιτείες όπου βρίσκονται μεγάλα διεθνή αεροδρόμια, εξέδωσαν αποφάσεις ακολουθώντας την απόφαση της δικαστή Αν Ντόνελι του Μπρούκλιν, η οποία εξέτασε την υπόθεση των δύο Ιρακινών που κρατήθηκαν στο αεροδρόμιο JFK της Νέας Υόρκης.

Αν και καμία από τις αποφάσεις δεν ακύρωσε το προεδρικό διάταγμα, οι δικαστικές αποφάσεις θα εμποδίσουν την εφαρμογή του από τις ομοσπονδιακές αρχές.

Οι ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές Τζον ΜακΚέιν (Αριζόνα) και Λίντσεϊ Γκράχαμ (Νότια Καρολίνα) δήλωσαν ότι το διάταγμα του Ντόναλντ Τραμπ για την απαγόρευση εισόδου προσφύγων, αλλά και πολιτών επτά μουσουλμανικών χωρών στο αμερικανικό έδαφος είναι πιθανόν να συμβάλει περισσότερο στην στρατολόγηση τρομοκρατών παρά να βελτιώσει την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Τελικά, φοβόμαστε ότι αυτό το εκτελεστικό διάταγμα θα αποτελέσει αυτοτραυματισμό στη μάχη κατά της τρομοκρατίας», αναφέρουν σε κοινή τους ανακοίνωση προσθέτοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρέπει να εμποδίσουν τους κατόχους πράσινης κάρτας «να επιστρέψουν στη χώρα που αποκαλούν πατρίδα τους».

«Αυτό το εκτελεστικό διάταγμα στέλνει ένα σήμα, εκ προθέσεως ή μη, ότι η Αμειρκή δεν θέλει μουσουλμάνους να έρχονται στη χώρα μας. Για τον λόγο αυτόν φοβόμαστε ότι αυτό το εκτελεστικό διάταγμα θα κάνει περισσότερα για να βοηθήσει τη στρατολόγηση τρομοκρατών παρά θα βελτιώσει την ασφάλειά μας», δηλώνουν στην ανακοίνωση οι δύο γερουσιαστές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ