ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: η νίκη του Αμόν και η επόμενη ημέρα στο κόμμα των σοσιαλιστών

Γαλλία: η νίκη του Αμόν και η επόμενη ημέρα στο κόμμα των σοσιαλιστών
O Μπενουά Αμόν αμέσως μετά τη νίκη του στο δεύτερο γύρο των προκριματικών για το χρίσμα του σοσιαλιστικού κόμματος στις προεδρικές εκλογές του Μαϊου REUTERS/Christian Hartmann

Οι κάλπες για το χρίσμα των σοσιαλιστών στις γαλλικές προεδρικές εκλογές της άνοιξης ανέδειξαν νικητή τον Μπενουά Αμόν. Ταυτοχρόνως, όμως, σηματοδότησαν και την επόμενη μέρα του κόμματος, στο οποίο πλέον κυριαρχεί η αριστερή πτέρυγα.

Έτσι, από σήμερα και για τους επόμενους τρεις μήνες, η κυβέρνηση θα πρέπει, τρόπον τινά, να «συγκατοικήσει» με έναν επίσημο υποψήφιο που είναι εντελώς αντίθετος με την πολιτική της.

Ο πρωθυπουργός Μπερνάρ Καζενέβ θα συγκεντρώσει σήμερα τους υπουργούς του και όλοι περιμένουν να δουν ποια θα είναι τα συμπεράσματα που θα αντλήσει από το χθεσινό αποτέλεσμα.

Έχει να απαντήσει σε πολλά ερωτήματα, όπως: πάνω σε ποια πολιτική βάση θα στηριχθούν οι κυβερνητικές αποφάσεις για το επόμενο τρίμηνο, εάν θα συνεχισθεί χωρίς πρόβλημα η κυβερνητική συνεργασία και εάν θα μπορέσει να συγκρατήσει πιθανές διαρροές προς τον Εμμανουέλ Μακρόν.

hamon benoit

Ο Μπενουά Αμόν - REUTERS/Christian Hartmann

Αύριο Τρίτη, η κοινοβουλευτική ομάδα του Σοσιαλιστικού κόμματος θα έχει συγκέντρωση στη Βουλή, τη δε Τρίτη το βράδυ, θα έχουν ξεχωριστή συγκέντρωση οι βουλευτές που ανήκουν στη δεξιά πτέρυγα του κόμματος, οι γνωστοί ως «μεταρρυθμιστές», στους οποίους ο Εμανουέλ Μακρόν ασκεί ιδιαίτερη έλξη. Μάλιστα, ένα από τα στελέχη της καμπάνιας Μακρόν ο πολύ γνωστός δήμαρχος της Λυών, σοσιαλιστής βουλευτής Ζεράρ Κολόμπ, με χθεσινή ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καλεί ήδη τους σοσιαλιστές συναδέλφους του να προσχωρήσουν στο κίνημα Μακρόν.

Είναι σαφές ότι η προσπάθεια συσπείρωσης του Σοσιαλιστικού κόμματος γύρω από τον πρώην υπουργό παιδείας, Μπενουά Αμόν, αναμένεται ιδιαίτερα δύσκολη.

Εφόσον και εάν υπάρξει προοπτική νίκης στην προεδρική του Μαΐου, η δυναμική της προκριματικής που ανέδειξε τον Αμόν, θα μπορούσε να φέρει θετικά αποτελέσματα και να ενώσει. Εάν όμως δεν κατορθώσει, τις πρώτες εβδομάδες της εκστρατείας για την προεδρία, να δώσει μια προοπτική νίκης, τότε η δυναμική που τον ανέδειξε μπορεί να αποδειχθεί καταστροφική για το Σοσιαλιστικό κόμμα.

Μια πιο ενδελεχής ανάλυση, στο κανάλι BFMTV (IPSOS), του εκλογικού σώματος που έδωσε τη νίκη στον Αμόν, έδειξε ότι στο σώμα των «συμπαθούντων» του Σοσιαλιστικού κόμματος ο Μανουέλ Βαλς και ο Μπενουά Αμόν είχαν σχεδόν ισοπαλία με τον Βαλς ελάχιστα μπροστά. Τη νίκη στον Αμόν την έδωσαν οι εκλογείς εκτός Σοσιαλιστικού κόμματος. Για την ώρα, πάντως, έχει αρκετή δουλειά μπροστά του, καθώς βρίσκεται στην 5η θέση έχοντας μπροστά του τους Μαρίν Λεπέν, Φρανσουά Φιγιόν, Εμμανουέλ Μακρόν και Ζαν Λυκ Μελανσόν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ