ΚΟΣΜΟΣ

«Ο μπαμπάς ίσως να μην καταφέρει να γυρίσει σπίτι»: Η συγκινητική ανάρτηση του Μο Φάρα

«Ο μπαμπάς ίσως να μην καταφέρει να γυρίσει σπίτι»: Η συγκινητική ανάρτηση του Μο Φάρα
EPA/YOAN VALAT

Βρετανός υπήκοος, αλλά γεννημένος στη Σομαλία, ο Μο Φάρα, διάσημος δρομέας μεγάλων αποστάσεων είναι ένας από τους πολλούς που επηρεάζονται άμεσα από το διάταγμα του Ντόναλντ Τραμπ, με το οποίο κλείνουν τα σύνορα των ΗΠΑ για κάποιους πρόσφυγες και ξένους.

Με μια ανάρτησή του στον προσωπικό λογαριασμό του στο facebook, ο μεγάλος αθλητής, στέλνει το δικό του μήνυμα κατά της άγνοιας και των προκαταλήψεων, κάνοντας μια αναδρομή στη ζωή του.

«Την 1η Ιανουαρίου αυτής της χρονιάς, η Αυτού Μεγαλειότης η Βασίλισσα, με έχρισε ιππότη του βασιλείου. Στις 27 του ίδιου μήνα, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, με έκανε «εξωγήινο». Είμαι Βρετανός πολίτης, ζω στις ΗΠΑ τα τελευταία 6 χρόνια, δουλεύω σκληρά, συνεισφέρω στην κοινωνία, πληρώνω τους φόρους μου και μεγαλώνω τα 4 παιδιά μου σε ένα μέρος που αποκαλούν πλέον σπίτι τους.

Όμως τώρα, εγώ και πολλοί άλλοι σαν και μένα μάλλον δεν είμαστε ευπρόσδεκτοι. Είναι πολύ άσχημο, ότι θα χρειαστεί να πω στα παιδιά μου, ότι ο μπαμπάς τους ίσως να μην καταφέρει να γυρίσει στο σπίτι, να τους εξηγήσω, ότι ο πρόεδρος έχει υιοθετήσει μια πολιτική που έχει τις ρίζες της στην άγνοια και την προκατάληψη.

Η Βρετανία με υποδέχθηκε από τη Σομαλία, όταν ήμουν 8 ετών και μου έδωσε την ευκαιρία να πετύχω και να ακολουθήσω τα όνειρά μου.

Είμαι περήφανος που είχα την ευκαιρία, να εκπροσωπήσω τη χώρα μου, να κερδίσω μετάλλια για το βρετανικό λαό και να λάβω την ύψιστη τιμή του να χριστώ ιππότης. Η ιστορία μου είναι ένα παράδειγμα, για το τι μπορεί να συμβεί, όταν ακολουθεί κάποιος πολιτικές συμπόνιας και κατανόησης και όχι μίσους και απομόνωσης».

Διαδικτυακό αίτημα για ακύρωση της επίσκεψης του Τραμπ στη Βρετανία

Περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν ήδη υπογράψει αίτηση καλώντας τη Βρετανία να αποσύρει την πρόσκληση προς τον Ντόναλντ Τραμπ να επισκεφθεί το Λονδίνο αργότερα μέσα στο χρόνο και να δειπνήσει με την βασίλισσα Ελισάβετ.

Μέχρι στιγμής η λίστα αριθμεί 930.000 υπογραφές.

Η πρωτοβουλία αυτή ξεκίνησε προτού η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι ανακοινώσει, την περασμένη Παρασκευή, ότι ο Τραμπ αποδέχτηκε πρόσκληση για "επίσημη" επίσκεψη σε επίπεδο αρχηγού κράτους από την βασίλισσα.

Η αίτηση αναφέρει ότι θα πρέπει να επιτραπεί στον Ντόναλντ Τραμπ να πραγματοποιήσει επίσκεψη σε επίπεδο αρχηγού κυβέρνησης, αλλά όχι σε επίπεδο αρχηγού κράτους γιατί θα "προκαλέσει αμηχανία" στη βασίλισσα Ελισάβετ.

Όταν οι υπογραφές που συγκεντρώνονται σε τέτοιες περιπτώσεις ξεπεράσουν τις 100.000, οι βουλευτές οφείλουν να φέρουν το θέμα σε διαβούλευση.

Μάλιστα, η εκστρατεία κατά της επίσκεψης του Τραμπ στη Βρετανία συγκέντρωσε ακόμη περισσότερους οπαδούς μετά το αντιμεταναστευτικό διάταγμα του προέδρου των ΗΠΑ.

Οι βουλευτές του κυβερνώντος Συντηρητικού κόμματος και του αντιπολιτευόμενου Εργατικού έχουν ασκήσει κριτική εις βάρος της απόφασης αυτής με τον ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν να υποστηρίζει ότι η επίσκεψη του Τραμπ σε επίπεδο αρχηγού κράτους θα πρέπει να παγώσει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ