ΚΟΣΜΟΣ

Στα σκαριά συνάντηση Τραμπ - Πούτιν

Στα σκαριά συνάντηση Τραμπ - Πούτιν
Στιγμιότυπο κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας Τραμπ - Πούτιν REUTERS/Jonathan Ernst

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο συνάντησης ΤραμπΠούτιν πριν από τη σύνοδο των G20 στις αρχές Ιουλίου στο Αμβούργο ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Οι δύο ηγέτες μίλησαν αρκετή ώρα στο τηλέφωνο το περασμένο Σάββατο -«ένδειξη αμοιβαίας εκτίμησης» κατά τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών, Σερκέι Λαβρόφ.

Το τηλεφώνημα ήταν το πρώτο που είχαν μετά την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ και στη διάρκειά του συμφωνήθηκε η αποκατάσταση των σχέσεων των δύο χωρών και η διμερής συνεργασία σε ό,τι αφορά το συριακό.

Παρότι οι επίσημες ανακοινώσεις Λευκού Οίκου και Κρεμλίνου δεν ανέφεραν αν οι δυο τους συζήτησαν για τις αμερικανικές κυρώσεις στη Ρωσία λόγω της εισβολής στην Ουκρανία το 2014, έντονα φημολογείται ότι η άρση τους δεν είναι μακρυά.

Εκτός από τον Πούτιν, ο Τραμπ μίλησε την ίδια ημέρα στο τηλέφωνο και με τους ισχυρούς δυτικούς συμμάχους Μέρκελ, Ολάντ, Άμπε και Τέρνμπουλ.

Κατά τη διάρκεια όλων αυτών των συνδιαλέξεων ο Ντόναλντ περιστοιχιζόταν από τους στενούς συνεργάτες, όπως φάνηκε στα φωτογραφικά ενσταντανέ.

Ερωτηθείς ο Πεσκόφ για το διάταγμα του Τραμπ περί απαγόρευσης της εισόδου στις ΗΠΑ πολιτών επτά κυρίως μουσουλμανικών χωρών, απάντησε ότι δεν είναι κάτι που αφορά τη Ρωσία. «Δεν είναι δική μας δουλειά», είπε χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ