ΚΟΣΜΟΣ

Μέρκελ: Η Γερμανία δεν μπορεί να επηρεάσει το ευρώ

Μέρκελ: Η Γερμανία δεν μπορεί να επηρεάσει το ευρώ
News Agency/Henrik Montgomery via Reuters

Από την Σουηδία, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ αρνήθηκε τις κατηγορίες συμβούλου του Λευκού Οίκου, ο οποίος υποστήριξε πως η χώρα της χρησιμοποιεί το «υποτιμημένο» ευρώ για να αποκτήσει πλεονέκτημα.

Η καγκελάριος Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό της Σουηδίας Στέφαν Λεβέν, τόνισε την πάγια πολιτική της Γερμανίας να ζητά ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Η Γερμανία είναι μια χώρα η οποία ανέκαθεν καλούσε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ακολουθεί μια ανεξάρτητη πολιτική, όπως ακριβώς έκανε η Μπούντεσμπανκ πριν υπάρξει το ευρώ».

«Εξαιτίας αυτού δεν θα επηρεάσουμε τη συμπεριφορά της ΕΚΤ. Και ως αποτέλεσμα, δεν μπορώ και δεν θέλω να αλλάξει την κατάσταση όπως έχει αυτή», πρόσθεσε.

Ο Πίτερ Ναβάρο, ο επικεφαλής του νέου Εθνικού Συμβουλίου Εμπορίου που δημιούργησε ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, είπε στην εφημερίδα Financial Times ότι το ευρώ είναι σαν ένα «έμμεσο Deutsche Mark», η χαμηλή αποτίμηση της ισοτιμίας του οποίου δίνει στη Γερμανία συγκριτικό πλεονέκτημα επί των κύριων εταίρων της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ