ΚΟΣΜΟΣ

Oι χρήστες του διαδικτύου χάνουν 476 δολάρια ανά επίθεση

Oι χρήστες του διαδικτύου χάνουν 476 δολάρια ανά επίθεση
EUROKINSSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Θύματα οικονομικών κυβερνοεγκλημάτων πέφτουν κάθε χρόνο χιλιάδες χρήστες του διαδικτύου, σύμφωνα με έρευνα της Kaspersky Lab.

Σύμφωνα με την έρευνα, περισσότεροι από τους μισούς χρήστες του διαδικτύου (52%) που έχουν πέσει θύματα απατεώνων στο διαδίκτυο και έχουν χάσει χρήματα από εγκληματίες του κυβερνοχώρου, έχουν καταφέρει να πάρουν πίσω μόνο ένα μικρό μέρος αυτών των χρημάτων ή ακόμα και τίποτα.

Με την ποικιλία και την πολυπλοκότητα των χρηματοοικονομικών απειλών κατά των καταναλωτών συνεχώς να αυξάνεται, οι απώλειες της διαδικτυακής απάτης, της κλοπής προσωπικών στοιχείων ταυτότητας και του hacking τρέχουν τώρα με ρυθμούς δισεκατομμυρίων ανά έτος. Και καθώς πολλές περιπτώσεις δεν αναφέρονται στις αρχές, το αληθινό οικονομικό κόστος υπολογίζεται να είναι σημαντικά υψηλότερο.

Η έρευνα αποκαλύπτει πόσο δαπανηρές είναι τελικά αυτές οι επιθέσεις για τους χρήστες του διαδικτύου και πόσο προσοδοφόρες έχουν γίνει για τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου. Κατά μέσο όρο, οι χρήστες του διαδικτύου χάνουν 476 δολάρια ανά επίθεση και ένας στους δέκα ανθρώπους που ερωτήθηκαν δήλωσε ότι έχασε περισσότερα από 5.000 δολάρια σε μια ή περισσότερες επιθέσεις.

Μια μεγάλη πλειοψηφία των χρηστών του διαδικτύου λένε ότι διεξάγουν χρηματοοικονομικές συναλλαγές σε απευθείας σύνδεση (81%) και μόλις κάτω από το μισό των χρηστών (44%) αποθηκεύουν τα οικονομικά τους στοιχεία στις έξυπνες συσκευές τους.

Καθώς όλο και περισσότεροι χρήστες πλέον συνδέονται διαδικτυακά για να διαχειριστούν τα οικονομικά τους, οι περισσότεροι εγκληματίες του κυβερνοχώρου αναζητούν ευκαιρίες να εισπράξουν άμεσα, γεγονός που καθιστά σημαντικό για τους χρήστες να έχουν ισχυρή ασφάλεια στο διαδίκτυο για να προστατέψουν τον εαυτό τους και τα χρήματά τους.

Παρ’ όλα αυτά, μόνο το 60% των χρηστών του διαδικτύου προστατεύει όλες τις συσκευές που χρησιμοποιεί για να διαχειρίζεται τα οικονομικά του δεδομένα.

Οι συμπεριφορές σε σχέση με την ασφάλεια στο διαδίκτυο μπορούν να επηρεαστούν από τους χρήστες που λανθασμένα πιστεύουν ότι εάν χάσουν χρήματα σε κάποια συναλλαγή αυτά άμεσα θα τους επιστραφούν από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Σχεδόν οι μισοί (45%) παραδέχονται ότι πιστεύουν πως θα αποζημιωθούν από τις τράπεζες για το οικονομικό έγκλημα στον κυβερνοχώρο, χωρίς κανένα πρόβλημα, αλλά η έρευνα καταδεικνύει ότι πάνω από τους μισούς (52%) απ’ όσους έχουν αναφέρει χρηματική απώλεια δεν τους έχουν επιστραφεί όλα τους τα κλεμμένα χρήματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ