ΚΟΣΜΟΣ

Στη δημοσιότητα φωτογραφίες και ονόματα Ναζί από το Άουσβιτς (Pics)

Στη δημοσιότητα φωτογραφίες και ονόματα Ναζί από το Άουσβιτς (Pics)
pamiec.pl

Για πρώτη φορά αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο, οι φωτογραφίες και τα ονόματα σχεδόν δέκα χιλιάδων Ναζί στρατιωτών, αξιωματικών και διοικητών των SS που βοήθησαν στην εξόντωση τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου Εβραίων στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς.

 

Την βάση δεδομένων έδωσε στη δημοσιότητα το Ινστιτούτο της Πολωνικής Εθνικής Μνήμης (INR) σε μια προσπάθεια να διαλύσει τους ισχυρισμούς ότι πολλοί από τους φρουρούς ήταν Πολωνοί.

Ο κατάλογος περιλαμβάνει 9.686 ονόματα, κυρίως Γερμανούς οι οποίοι πριν τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο εργάζονταν ως γεωργοί, κρεοπώλες, δάσκαλοι, υποδηματοποιοί κλπ.

Οι Ναζί εισέβαλαν στην Πολωνία το 1939 και το επόμενο έτος, ο Χάινριχ Χίμλερ διέταξε την κατασκευή του στρατοπέδου Άουσβιτς-Μπίρκεναου κοντά στη βιομηχανική περιοχή της Σιλεσίας.

Αρχικά είχε χρησιμοποιηθεί για τη φυλάκιση πολωνικών πολιτικών κρατουμένων, αλλά αργότερα παραδόθηκε στα SS και μεταξύ 1942 και 1945 περίπου 1,1 εκατομμύρια Εβραίοι έχασαν τη ζωή τους εκεί, είτε στους θαλάμους αερίων είτε μέσω ασιτίας ή ξυλοδαρμούς.

nazi

Ο επικεφαλής της INR Jaroslaw Szarek δήλωσε στο BBC ότι το αρχείο είναι «ένα εργαλείο για την καταπολέμηση των ψεμάτων» και πρόσθεσε: «Δεν εκφράζουμε γνώμη, απλά παρουσιάζουμε τα σκληρά γεγονότα».

Μετά τον πόλεμο ο πρώην διοικητής του στρατοπέδου, Arthur Liebehenschel, και 33 άλλοι ανώτεροι αξιωματικοί πήγαν σε δίκη. Οι περισσότεροι εκτελέστηκαν με απαγχονισμό.

nazi2
nazi3

ΔΗΜΟΦΙΛΗ