ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Ο Λαβρόφ ζητά διευκρινίσεις από τις ΗΠΑ και προειδοποιεί

Συρία: Ο Λαβρόφ ζητά διευκρινίσεις από τις ΗΠΑ και προειδοποιεί
REUTERS/Sergei Karpukhin

Διευκρινίσεις σχετικά με την πρόταση περί δημιουργίας ζωνών ασφάλειας στη Συρία ζητά από την Αμερικανική κυβέρνηση ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ.

Σε συνέντευξη Τύπου στο Αμπού Ντάμπι μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σεΐχη Αμπντάλα Μπιν Ζάγεν αλ Νάχιαν, ο ρώσος ΥΠΕΞ έκανε το εν λόγω αίτημα και υπενθύμισε πως ανάλογες ενέργειες στην Λιβύη είχαν τραγικά αποτελέσματα.

Ο Λαβρόφ σημείωσε ότι ελπίζει η Μόσχα να μπορέσει να συζητήσει το θέμα αυτό με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μόλις καταρτιστεί ένα πιο λεπτομερές σχέδιο για τη δημιουργία ζωνών ασφαλείας.

«Καταλαβαίνουμε ότι η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει δώσει ακόμη διευκρινίσεις για την προσέγγισή της», είπε ο Λαβρόφ.

«Μόλις ολοκληρωθεί η σύσταση της ηγεσίας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, είμαι πεπεισμένος ότι θα επικοινωνήσουμε και θα αποκτήσουμε έναν τακτικό, ευρύ διάλογο», πρόσθεσε ο Ρώσος υπουργός.

Ο ρώσος υπουργός πάντως εξέφρασε την πεποίθηση του – που στηρίζεται σε όσα γνωρίζει – ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν προτείνει ζώνες ασφαλείας σαν αυτές που δημιουργήθηκαν στη Λιβύη.

Στις 25 Ιανουαρίου ο Τραμπ είχε δηλώσει ότι σκοπεύει να δημιουργήσει ζώνες ασφαλείας στη Συρία, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι άμαχοι που βρίσκονται σε αυτές τις περιοχές δεν θα είναι στόχος καμίας από τις αντιμαχόμενες πλευρές.

Την Τρίτη ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Συνασπισμού της Συριακής Επανάστασης και των Αντιπολιτευόμενων Δυνάμεων Αμπντούλ Χακίμ Μπασάρ επεσήμανε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος μένει πιστός στη δέσμευσή του να δημιουργήσει ζώνες ασφαλείας στη Συρία.

Σύμφωνα με τον Μπασάρ, οι ζώνες αυτές αναμένεται να δημιουργηθούν στις μεθοριακές περιοχές, στα σύνορα με το Ισραήλ και τον Λίβανο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ