ΚΟΣΜΟΣ

"Ρωσικός πύραυλος έριξε το μαλαισιανό αεροσκάφος", λέει το πόρισμα

"Ρωσικός πύραυλος έριξε το μαλαισιανό αεροσκάφος", λέει το πόρισμα
Πινακίδα στην Ουκρανία που απαγορεύει την πρόσβαση σε διερχόμενους αφού υπάρχουν σημαντικά ευρήματα για την πτώση του αεροσκάφους MH17 REUTERS/Maxim Shemetov

(Update 15:07) "Το αεροσκάφος MH17 συνετρίβη λόγω έκρηξης πυραυλικής κεφαλής έξω από το αεροπλάνο", δήλωσε ο επικεφαλής της Ολλανδικής Επιτροπής Ασφαλείας, Tjibbe Joustra, στους δημοσιογράφους. 

 

Ο Γιούστρα, πρόσθεσε πως η πυραυλική κεφαλή που έπληξε το αεροσκάφος ταυτίζεται με το πυραυλικό σύστημα Buk, ρωσικής κατασκευής.

Ο Ολλανδός αξιωματούχος πρόσθεσε "κανένα από τα εμπλεκόμενα μέρη – ούτε η Ουκρανία που απέτυχε να απαγορεύσει τις πτήσεις πάνω από την συγκεκριμένη περιοχή – δεν αναγνώρισε τους κινδύνους που ελλόχευαν για τις πολιτικές πτήσεις εξαιτίας των ενόπλων συγκρούσεων στην περιοχή."

Επιπλέον πρόσθεσε ότι τα εμπλεκόμενα μέρη αντιμετώπισαν το γεγονός με την στρατιωτική οπτική και κανείς δεν σκέφτηκε τους κινδύνους για την πολιτική αεροπορία.

Το αεροσκάφος MH17 συνετρίβη λόγω έκρηξης πυραυλικής κεφαλής έξω από το αεροπλάνο
Tjibbe Joustra

"Ως προληπτικό μέτρο, υπήρχε επαρκής λόγος για τις ουκρανικές αρχές να κλείσουν τον εναέριο χώρο πάνω από το ανατολικό τμήμα της χώρας όπου μαινόταν ένοπλη σύγκρουση", δήλωσε ο Γιούστρα.

Το πόρισμα που δημοσιεύθηκε την Τρίτη διαπίστωσε ότι η κεφαλή - η οποία ξεκίνησε από την ανατολική Ουκρανία - χτύπησε την αριστερή πλευρά του πιλοτηρίου.

Νωρίτερα στο CNN:

Το πόρισμα για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνετρίβη το επιβατικό αεροσκάφος ΜΗ17 των Μαλαισιανών αερογραμμών, που εκτελούσε τη πτήση Άμστερνταμ - Κουάλα Λουμπούρ τον Ιούλιο του 2014, θα ανακοινώσει σήμερα η Ολλανδική Επιτροπή Ασφαλείας. Σύμφωνα με την έρευνα των εμπειρογνωμώνων της, το αεροπλάνο έριξε πύραυλος τύπου Buk, ρωσικής κατασκευής, την ώρα που αυτό πετούσε πάνω από την εμπόλεμη ζώνη της Ανατολικής Ουκρανίας.

Το MH17 καταρρίφθηκε, στην περιοχή που ελέγχεται από φιλορώσους αντάρτες, στην Ανατολική Ουκρανία στις 17 Ιουλίου του 2014, με 298 θύματα, που στην πλειονότητα τους ήταν Ολλανδοί πολίτες.

Ειδικοί αλλά και πολλές Δυτικές κυβερνήσεις ισχυρίζονται ότι οι αντάρτες κατέρριψαν το αεροσκάφος, πιθανόν μπερδεύοντας το με ουκρανικό στρατιωτικό. Η Μόσχα, από την άλλη, ανέπτυξε δικές της θεωρίες, με μια από αυτές να κάνει λόγο για κατάρριψη από ουκρανικό μαχητικό, ή από ουκρανικές δυνάμεις.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Ασφαλείας, Tjibbe Joustra θα παρουσιάσει τα ευρήματα σήμερα Τρίτη, αρχικά στις οικογένειες των θυμάτων και στη συνέχεια σε δημοσιογράφους, στην στρατιωτική βάση στο Gilze-Rijen, όπου μεταφέρθηκαν και αναδομήθηκαν μέρη του αεροσκάφους από την περιοχή της συντριβής.

Επιπλέον, σύμφωνα με το Reuters, αναμένεται ότι το πόρισμα θα αναφέρει ότι το αεροσκάφος καταρρίφθηκε από πύραυλο τύπου Buk, ρωσικής κατασκευής, παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με τους Διεθνείς Κανονισμούς που διέπουν τις έρευνες αεροπορικών δυστυχημάτων, οι Επιτροπές δεν έχουν το δικαίωμα να επιρρίπτουν ευθύνες.

Προσεκτικά διατυπωμένο προκαταρκτικό πόρισμα της Επιτροπής τον Σεπτέμβριο του 2014, έκανε λόγο για κατάρριψη του αεροσκάφους εξαιτίας "αντικειμένου υψηλής ενέργειας εκτός του αεροσκάφους" - πιθανόν οβίδα.

Μια άλλη επιτροπή αποτελούμενη από Ολλανδούς ειδικούς εξακολουθεί να ερευνά τα αίτια, με τον εισαγγελέα Fred Westerbeke να δηλώνει ότι δεν θα ησυχάσει μέχρι οι υπαίτιοι για την κατάρριψη του MH17 οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Mark Rutte θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου σήμερα Τρίτη, αμέσως μετά την δημοσιοποίηση του πορίσματος.

Στην αντεπίθεση η Μόσχα

Την ώρα που η Ολλανδική Επιτροπή Ασφαλείας έδινε στη δημοσιότητα το πόρισμά της για την κατάρριψη της πτήσης MH17 πάνω από την εμπόλεμη Ανατολική Ουκρανία, η ρωσική πλευρά είχε ήδη περάσει στην αντεπίθεση, παρουσιάζοντας δικό της πόρισμα που, όπως ανέφερε, "αντικρούει το ολλανδικό".

Η ρωσική εταιρεία στρατιωτικών εξοπλισμών Almaz-Antey προχώρησε προκαταβολικά στη δημοσίευση του δικού της πορίσματος το πρωί της Τρίτης.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ρωσικής εταιρείας ανέφερε πως, σύμφωνα με το δικό τους πόρισμα, ο πύραυλος που έπληξε το αεροσκάφος είχε εκτοξευτεί από περιοχή που ήλεγχε ο ουκρανικός στρατός, όπως μεταδίδει το Russia Today.

"Μπορούμε να πούμε με σιγουριά πως το αεροσκάφος καταρρίφθηκε από πύραυλο BUK 9M38 από την κατεύθυνση του Ζαροσένσκογ", είπε ο Νοβίκοφ.

Ο ίδιος ανέφερε πως "το πόρισμα [της Almaz-Antey] αντικρούει το ολλανδικό πόρισμα", το οποίο δεν είχε δημοσιευτεί μέχρι εκείνη την ώρα. Δεν διευκρίνισε εάν και πώς είχε γνώση του ολλανδικού πορίσματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ