ΚΟΣΜΟΣ

Επιστήμονες βρήκαν «χαμένη ήπειρο» στον Ινδικό Ωκεανό (pics)

Επιστήμονες βρήκαν «χαμένη ήπειρο» στον Ινδικό Ωκεανό (pics)
Darrin Zammit Lupi / Reuters

Ομάδα επιστημόνων ισχυρίζεται ότι ανακάλυψε την ύπαρξη μιας χαμένης ηπείρου κάτω από τα νερά του Μαυρικίου στον Ινδικό Ωκεανό.

Σύμφωνα με την μελέτη η συγκεκριμένη ήπειρος ήταν απομεινάρι από τη διάσπαση της υπερ-ηπείρου Γκοντβάνα, η οποία άρχισε πριν από 200 εκατομμύρια χρόνια.

Η μελέτη διεξήχθη από ομάδα γεωλόγων του Πανεπιστημίου του Witwatersrand στη Νότια Αφρική και δημοσιεύτηκε την Τρίτη στο περιοδικό Nature Communications.

Επικεφαλής της μελέτης που έχει τίτλο «Archaean zircons in Miocene oceanic hotspot rocks establish ancient continental crust beneath Mauritius» είναι ο καθηγητής Lewis Ashwal.

«Μελετούμε τη διαδικασία της διάσπασης των ηπείρων, για να κατανοήσουμε τη γεωλογική ιστορία του πλανήτη» λέει ο Lewis Ashwal.

Η ομάδα του Lewis Ashwal μελέτησε ζιρκόνιο που βρέθηκε σε βράχους που είχαν βγει μαζί με τη λάβα κατά τη διάρκεια ηφαιστειακών εκρήξεων και διαπίστωσαν πως τα υπολείμματα του ορυκτού ήταν πάρα πολύ παλαιά για να ανήκουν στο ίδιο το νησί του Μαυρικίου.

j

«Ο Μαυρίκιος είναι ένα νησί, και δεν υπάρχει βράχος ηλικίας μεγαλύτερης των 9 εκατομμυρίων ετών στο νησί. Ωστόσο, μελετώντας τους βράχους στο νησί, βρήκαμε ζιρκόνιο ηλικίας μέχρι και 3 δισ. ετών» και συμπλήρωσε «Το γεγονός ότι έχουμε βρει ζιρκόνια τέτοιας ηλικίας αποδεικνύει πως υπάρχουν πολύ παλαιότερα κρυσταλλικά υλικά κάτω από τον Μαυρίκιο, που θα μπορούσαν να έχουν προέλθει μόνο από μια ήπειρο».

2

Πριν περίπου 300 εκατομμύρια χρόνια, η Γκοντβάνα και η Λαυρασία ενώθηκαν για να σχηματίσουν την υπερήπειρο Παγγαία, η οποία υπήρχε μέχρι πριν 200-180 εκατομμύρια χρόνια πριν. Στη συνέχεια, η Γκοντβάνα χωρίστηκε από τη Λαυρασία, στα μέσα του Μεσοζωικού αιώνα, με τη διάσπαστη της Παγγαίας, κινούμενη προς τα νότια.Στη συνέχεια η Γκοντβάνα χωρίστηκε σε επιμέρους ηπείρους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ