ΚΟΣΜΟΣ

Το επεισοδιακό τηλεφώνημα του Τραμπ με τον Αυστραλό πρωθυπουργό

Το επεισοδιακό τηλεφώνημα του Τραμπ με τον Αυστραλό πρωθυπουργό

Τουλάχιστον... επεισοδιακή ήταν η τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας Μάλκολμ Τέρνμπουλ, το περασμένο Σάββατο.

Τα αίματα άναψαν όταν η συζήτηση έφθασε στο μεταναστευτικό και τη συμφωνία που έχουν συνάψει ΗΠΑ και Αυστραλία για αυτό, με αποτέλεσμα η τηλεφωνική συνομιλία να τερματιστεί απότομα, άκομψα και αρκετά νωρίτερα από αυτό που είχε προγραμματιστεί.

Πληροφορίες που επικαλείται το CNNi αναφέρουν ότι σημείο τριβής αποτέλεσε η συμφωνία που είχε συναφθεί επί των ημερών του Μπαράκ Ομπάμα και προβλέπει ότι οι ΗΠΑ θα πάρουν πρόσφυγες από τα κέντρα κράτησης της Αυστραλίας, πολλοί εκ των οποίων προέρχονται από τις επτά χώρες για τις οποίες ισχύει ο αποκλεισμός που επιβλήθηκε με το διάταγμα Τραμπ.

Ο νέος αμερικανός πρόεδρος έκανε λόγο για μια «πολύ κακή συμφωνία, που προβλέπει ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να πάρουν 2.000 πρόσφυγες ένας εκ των οποίων θα μπορούσε να είναι “ο επόμενος βομβιστής της Βοστώνης”».

Ο Τέρνμπουλ φέρεται να διευκρίνισε πολλές φορές πως η συμφωνία αφορούσε 1.250 πρόσφυγες και όχι 2.000, σημειώνοντας πως σε περίπτωση που δεν περάσουν τον προβλεπόμενο έλεγχο, τότε δεν θα μεταφέρονταν σε αμερικανικό έδαφος, με τον Ντόναλντ Τραμπ να εγείρει αντιρρήσεις δεδομένου και του προεδρικού διατάγματος που υπέγραψε μερικές μέρες πριν.

Ακολούθησε ένταση, με αποτέλεσμα ο Ντόναλντ Τραμπ να τερματίσει πρόωρα την κλήση, εκφράζοντας μάλιστα τη δυσφορία του στον συνομιλητή του λέγοντας πως την ίδια μέρα είχε μιλήσει με ακόμη τέσσερις ηγέτες, αλλά το συγκεκριμένο τηλεφώνημα «ήταν μακράν το χειρότερο».

Τις αποκαλύψεις για το περιεχόμενο της συγκεκριμένης τηλεφωνικής συνομιλίας έκανε πρώτη με ρεπορτάζ της η εφημερίδα Washington Post, σημειώνοντας πως ο Τραμπ πρόλαβε να υπερηφανευτεί στον συνομιλητή του για το εκλογικό αποτέλεσμα, κοροϊδεύοντάς τον παράλληλα για την δική του οριακή πλειοψηφία.

Ο αμερικανός πρόεδρος δεν δίστασε να εκφράσει και δημόσια τη δυσφορία του για την επίμαχη συμφωνία και σε tweet του αναφέρει: «Το πιστεύετε; Η κυβέρνηση Ομπάμα συμφώνησε να πάρει χιλιάδες παράνομους μετανάστες από την Αυστραλία. Γιατί; Θα μελετήσω αυτή την ανόητη συμφωνία».

Από την πλευρά του ο Αυστραλός πρωθυπουργός, κληθείς να σχολιάσει τα περί έντονης διαφωνίας, αρκέστηκε να δηλώσει πως το τηλεφώνημα έληξε «ευγενικά», σημειώνοντας πως ο ίδιος δεν πρόκειται να μιλήσει δημόσια για τα όσα είπε με τον αμερικανό πρόεδρο, αποφεύγοντας να ρίξει περισσότερο λάδι στη φωτιά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ