ΚΟΣΜΟΣ

Πολωνία: Συνεργάτης της μυστικής υπηρεσίας ο Λεχ Βαλέσα

Πολωνία: Συνεργάτης της μυστικής υπηρεσίας ο Λεχ Βαλέσα
EPA/RADU VIOREANU/φωτογραφία αρχείου

Σημαντικά στοιχεία για τη δράση του πρώην προέδρου της Πολωνίας, Λεχ Βαλέσα, κατά τη δεκαετία του ’70, έχει στην κατοχή του το Ινστιτούτο Εθνικής Μνήμης της Πολωνίας, σκοπός του οποίου είναι η έρευνα εγκλημάτων «εναντίον του πολωνικού έθνους» από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος.

Σύμφωνα με αυτά, ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της Πολωνίας και αρχηγός του συνδικάτου «Αλληλεγγύη», πρωτεργάτης των εργατικών κινητοποιήσεων και απεργιών που κλόνισαν την κομμουνιστική εξουσία της χώρας τη δεκαετία του ’80 και συνέβαλαν στην πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού στην ανατολική Ευρώπη, ήταν συνεργάτης των μυστικών υπηρεσιών.

Μεταξύ των αποκαλυπτικών στοιχείων είναι και έγγραφα των τότε μυστικών υπηρεσιών, τα οποία φέρουν την υπογραφή του Λεχ Βαλέσα, όπως βεβαιώνει και η γραφολογική έκθεση που έγινε σε αυτά, έπειτα από τις υποψίες ότι μπορεί να ήταν προϊόν παραποίησης για να σπιλωθεί το όνομα του πρώην προέδρου.

Τα «πολύτιμα» έγγραφα, που αφορούσαν την αστυνομία και τις μυστικές υπηρεσίες, βρέθηκαν στο σπίτι του πρώην κουμουνιστή υπουργού Εσωτερικών στρατηγού Τσέσλαβ Κίστσακ, ο οποίος πέθανε στα τέλη του 2015.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εθνικής Μνήμης (IPN) τα νέα στοιχεία αποδεικνύουν ότι ο Λεχ Βαλέσα, χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο «Μπόλεκ», είχε δώσει στη μυστική αστυνομία τουλάχιστον 29 αναφορές, το περιεχόμενο των οποίων παραμένει άγνωστο.

Όπως τόνισε ο ερευνητής Αντρέι Ποζόρσκι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, «ένα χειρόγραφο σύμφωνο συνεργασίας με τη μυστική αστυνομία γράφτηκε εξ ολοκλήρου από τον Λεχ Βαλέσα στις 21 Δεκεμβρίου του 1970».

Στον αντίποδα, ο δικηγόρος του Βαλέσα έθεσε ζήτημα αναφορικά με τον γραφικό χαρακτήρα του πελάτη του, στον οποίο στηρίχθηκαν οι ερευνητές για να βγάλουν τα συμπεράσματά τους.«Ο γραφικός χαρακτήρας του Βαλέσα σήμερα δεν είναι ο γραφικός χαρακτήρας του Βαλέσα κατά τη δεκαετία του ’70, όταν ο τελευταίος ήταν ένας απλός εργάτης», είπε χαρακτηριστικά.

Πάντως ο ίδιος ο Λεχ Βαλέσα έχει παραδεχθεί ότι είχε υπογράψει μια δέσμευση παροχής πληροφοριών στη μυστική αστυνομία, υποστηρίζοντας πάντως ότι ουδέποτε εξάσκησε αυτή του την ιδιότητα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ