ΚΟΣΜΟΣ

Αυτή είναι η «Λευκή Βίβλος» του Brexit - Τα 12 σημεία του σχεδίου

Αυτή είναι η «Λευκή Βίβλος» του Brexit - Τα 12 σημεία του σχεδίου
REUTERS/Neil Hall

Η βρετανική κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα το έγγραφο που περιγράφει τη διαδικασία εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πρόκειται για μια έκθεση 77 σελίδων και η ημερομηνία της δημοσιοποίησή της δεν είναι καθόλου τυχαία καθώς αργά το βράδυ της Τετάρτης ψηφίστηκε η νέα νομοθεσία από το βρετανικό κοινοβούλιο, με την οποία η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ζήτησε επίσημα από τους βουλευτές να της μεταφέρουν την εξουσία να γνωστοποιήσει την πρόθεση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως προβλέπει το άρθρο 50 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης.

Capture

Νωρίτερα, ο αρμόδιος υπουργός για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που θα κρίνει αν το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει ή όχι να εγκαταλείψει την ΕΕ ή πώς θα πρέπει να το κάνει, αλλά για την εφαρμογή της απόφασης που έχει ήδη ληφθεί. Επίσης, δήλωσε πως η Λευκή Βίβλος βασίζεται κυρίως πάνω στα 12 σημεία που έχει θέσει ως πρωταρχικά για τις συζητήσεις η Τερέζα Μέι και ότι επιθυμεί οι διαπραγματεύσεις να γίνουν σε ένα καλό κλίμα και να καταλήξουν σε μια συμφωνία που θα συμφέρει και τις δύο πλευρές. "Θέλουμε η Ε.Ε. να ευημερήσει", είπε επιπλέον. Στο έγγραφο γίνεται ξεκάθαρο πως εκτός από την έξοδο της χώρας από την ΕΕ και τη κοινή αγορά, η Βρετανία επιθυμεί να αποδεσμευτεί και από τη δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Στη Λευκή Βίβλο αναγράφεται μεταξύ άλλων, πως η Βρετανία επιθυμεί να είναι στρατηγικός συνέταιρος με την Ευρώπη –όπως είχαν κάνει ξεκάθαρο άλλωστε οι Βρετανοί- καθώς και ότι η κυβέρνηση της Μέι ελπίζει «σε μια ξεκάθαρη συμφωνία» με την Ευρώπη για το θέμα της μετακίνησης των πολιτών της Ευρώπης (π.χ φοιτητές από Ευρωπαϊκές χώρες που σπουδάζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο). Εκτός αυτού, ιδιαίτερο ενδιαφέρον δίνεται και στο εμπόριο καθώς η Βρετανία επιθυμεί να ισχύουν κάποιοι από τους σημερινούς όρους για την ενιαία αγορά.

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο:

Η νέα συμφωνία με την ΕΕ περιέχει σημεία από την τωρινή συμφωνία της ενιαίας αγοράς καθώς δεν έχει νόημα να ξεκινήσουμε από το μηδέν, όταν το Ηνωμένο Βασίλειο και τα υπόλοιπα κράτη μέλη έχουν προσχωρήσει στους ίδιους κανόνες για τόσα πολλά χρόνια. Αυτό βέβαια θα είναι σε πλήρη συμφωνία και προς το συμφέρον και των δύο πλευρών.

Τα 12 σημεία του Brexit

1. Ο έλεγχος των μεταναστευτικών ρευμάτων από την κυβέρνηση.

2. Οι νόμοι που ισχύουν στο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου, μετά την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα διαμορφώνονται στο Λονδίνο, στο Εδιμβούργο, στο Κάρντιφ και στο Μπέλφαστ.

3. Η βρετανική κυβέρνηση θα προστατεύει τα δικαιώματα των εργαζομένων τα οποία εγγυάται η ευρωπαϊκή νομοθεσία.

4. Θα επιδιώξει μία συνεκτική συμφωνία για το Ελεύθερο Εμπορίο μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

5. Η Βρετανία επιθυμεί συμφωνία για να συνεχίσει τη συνεργασία της με τους Ευρωπαίους εταίρους στους τομείς της επιστήμης, της έρευνας και της τεχνολογικής καινοτομίας.

6. Θα συνεχίσουν τη συνεργασία με τους Ευρωπαίους συμμάχους σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής άμυνας.

7. Διατήρηση του χώρου ελεύθερης μετακίνησης προσώπων μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.

8. Συνεργασία με την Ένωση για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

9. Μια ισχυρότερη Βρετανία σημαίνει ενδυνάμωση του πολύτιμου δεσμού μεταξύ των τεσσάρων χωρών που συναποτελούν το Ηνωμένο Βασίλειο (Αγγλία, Σκωτία, Ουαλία, Βόρεια Ιρλανδία).

10. Επιθυμία για τελωνειακή συμφωνία με την ΕΕ που ίσως σημαίνει μερική συμμετοχή στην τελωνειακή ένωση.

11. Έλεγχος του αριθμού των ατόμων που εισέρχονται στη Μεγάλη Βρετανία από την υπόλοιπη Ευρώπη.

12. Μια διαδικασία σταδιακής εφαρμογής της εξόδου από την Ε.Ε. είναι προς το συμφέρον της Μεγάλης Βρετανίας, των θεσμών της Ε.Ε. και των υπόλοιπων κρατών – μελών της.

Όσον αφορά το μεταναστευτικό, που υπήρξε και η βασική αιτία για την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, το έγγραφο για το Brexit αναφέρει ότι:

Η προτεραιότητα είναι να ανακτήσουμε τον έλεγχο της μετανάστευσης, κάτι που είναι ασυμβίβαστο με την αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας των εργαζομένων στην ΕΕ, διατηρώντας ωστόσο την καλύτερη δυνατή πρόσβαση στην ενιαία αγορά των 500 εκατομμυρίων καταναλωτών.

Στη Λευκή Βίβλο σημειώνεται ότι ο χρόνος που θα χρειαστεί προκειμένου να εισαχθούν οποιεσδήποτε νέες διευθετήσεις σε θέματα όπως οι έλεγχοι στη μετανάστευση και το τελωνειακό σύστημα μετά την έξοδο από την ΕΕ πιθανόν να διαφέρει.

(Δείτε εδώ ολόκληρη την έκθεση του Brexit)

Τέλος, να σημειωθεί πως η διαδικασία του διαζυγίου θα ξεκινήσει πριν από τα τέλη Μαρτίου του 2017, όπως είχε δεσμευτεί η ίδια η πρωθυπουργός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ